Povređeni alpinista dobro, potrebna pomoć za njegov transport kući

Nišliji Milanu Jankoviću(32), koji je u lavini u francuskom Šamoniju zadobio naprsline grudne kosti i kičmenih pršljenova, neophodan organizovan povratak pod medicinskim nadzorom, za koji porodica nema sredstava

  • 0

Povređeni niški alpinista Milan Janković (32) oseća se dobro, nije ozbiljno povređen, ali se njegova porodica sada susreće za ozbiljnim problemima kako da organizuje njegov povratak iz Francuske.

Milan Janković iz Niša, jedan od devetoro alpinista koji su povređeni u lavini u Šamoniju u Francuskoj, oseća se dobro, kaže njegova supruga Nataša Ilić Janković.

Porodica povređenog niškog alpiniste u stalnom je kontaktu sa njim dok uporedo pokušava da organizuje njegov transport kući.

- Milan je trenutno dobro, upravo sam razgovarala sa njim. Ima naprsline grudne kosti i kičmenih pršljenova, ali kaže da to nije tako opasno, ništa vitalno nije povređeno... Međutim, zbog takvih povreda neophodno je da mu bude organizovan povratak pod medicinskim nadzorom. To, koliko smo uspeli da saznamo košta oko 3.000 evra. Treba dodati i bolničke troškove koji su oko 1.000 evra dnevno, a on je tamo već treći dan. Pokušavamo sve... Zvali smo Ministarstvo spoljnih poslova, ali moram da kažem da nismo naišli na razumevanje. Sada razgovaram sa drugim ministarstvima, a u stalnom smo kontaktu i sa Milanovim klubom - kaže Nataša.

U planinarskom klubu "Železničar" u Nišu ulažu napore da pomognu u organizaciji Milanovog povratka.

- Pokušali smo tokom dana da stupimo u kontakt sa ambasadom u Parizu, ali nismo uspeli zasad. Nastavljamo da zovemo. Za pomoć smo se obratili i Planinarskom savezu Srbije, kao i gradskim savezima i institucijama. Za sada su iz gradskog Saveza za rekreativni sport i iz Planinarskog saveza Niša obećali pomoć. Nije to mnogo, ali malo po malo skupićemo potrebnu sumu - kaže Milena Janković, zamenik predsednika kluba i dodaje da je apel za pomoć upućen i Sportskom savezu Niša, Skupštini Grada i gradonačelniku Niša.

U dogovoru sa porodicom, iz kluba pozivaju i sve ljude dobre volje da pomognu novačnim prilozima na žiro račun kod Komercijalna banka Beograd koji glasi na ime Milanovog oca Slobodana Jankovića.

Komercijalna banka Beograd:

9891 1201 0181 3763

broj racuna:

205900101332728875

Milan Janković, koji je iskusni planinar, povređen je u lavini koja je u smrt odnela devet planinara, dok je još toliko povređeno. Sve se dogodilo u trenutku kada su alpinisti prelazili vrh Mon Modi ("Ukleti vrh" u prevodu), a kako se saznaje, pre grupe u kojoj je bio Milan, uspon na najviši vrh Alpa, Mon Blan, izvela je i grupa od još troje niških alpinista, ali su se oni vratili nazad u Šamoni pre nevremena.

(N. T. / Foto Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA