Živimo najkraće u regionu, a prosečan Srbin ima 42,2 godine i već dve hronične bolesti!

Kod nas se godišnje uradi 15.000 do 20.000 estetskih operacija, ukupno 800.000 do milion intervencija za ulepšavanje i vizuelno podmlađivanje, a na preventivne preglede ide tek četvrtina stanovništva

  • 4

Stanovnici naše zemlje nalaze se u vrhu liste najkratkovečnijih na zapadnom Balkanu.

Odgovor na večito pitanje: Zašto Srbi toliko vole da piju?

Građani naše zemlje žive, u proseku, 15 godina duže nego pre šest decenija, pišu Večernje novosti.

Trenutno je prosečan životni vek u Srbiji, prema istraživanju Ujedinjenih nacija, 74 godine.

Muškarci žive 71,7, a žene 76,3 godine. To je, opet u proseku, za 2,4 godine manje nego u Albaniji, za 1,7 godina kraće nego u Hrvatskoj, za pet meseci manje nego u Crnoj Gori.

Šta nas svrstava među najkratkovečnije narode, precizan odgovor nemaju ni lekari.

Ali, generalna nebriga o zdravlju je svakako jedan od važnijih razloga zašto samo retki mogu da se nadaju da će doživeti duboku starost.

Sa 42,2 godine, koliko je trenutno star, prosečan stanovnik Srbije ne ide kod lekara dok ga nešto ozbiljno ne zaboli, a u kartonu već ima dijagnozu bar dve hronične bolesti, od kojih je jedna povišen krvni pritisak.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/tungphoto Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/tungphoto

Iako se o značaju prevencije, i to od najranijeg uzrasta, sve više govori, sa zapada smo, izgleda, masovnije prihvatili opsesiju da "večno", bar spolja, budemo mladoliki i lepi, nego što usvajamo zdrave stilove života.

To dokazuje i činjenica da se ovde godišnje uradi 15.000 do 20.000 estetskih operacija, ukupno 800.000 do milion intervencija za ulepšavanje i vizuelno podmlađivanje (uključujući i one "minimalne" botoksom ili hijaluronskom kiselinom), a da na preventivne preglede redovno ide tek četvrtina stanovništva!?

Stručnjaci su uvereni da bi ozbiljnijim odnosom prema svom zdravlju stanovnici Srbije značajno povećali izglede za dugovečnost, ali životni vek zavisi i od mnogih faktora na koje ne možemo da utičemo: genetike, ekonomskog statusa, dostupnosti zdravstvene zaštite...

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    10. maj 2017 | 14:01

    Imam prosecnih 42.2 i idem kod lekara. Tamo je posebna prica. Cekam operaciju vise od 12 meseci. Ocemo malo na tu temu ?

  • Deki

    10. maj 2017 | 14:39

    I ovako se kod lekara sve ceka ni Bog ne zna koliko,sta bi tek bilo da svi idemo kod lekara?Da nas sve truju raznoraznim lekovima i dijagnozama imali bi prosecno po 5 hronicnih bolesti,i ziveli bi prosecno jos manje.

  • Mix

    10. maj 2017 | 16:31

    Koliku platu imaju doktori kod nas,pa dobro je i da dodju na posao...najponizeniji su na svetu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA