≫ 

Sjajna vest: Kako da ne radite ništa, a da vam država daje 300.000 dinara godišnje!

U zavisnosti od programa i konkursa Vlada Austrije dodeljuje grantove u mesečnom iznosu od 940 do 1040 evra, Nemačka minimum 615 evra za letnje kurseve, Londonska ekonomska škola čak po 5.000 evra, ali samo za dva studenta...

  • 0
student, studenti, naučnici, škola, knjiga, knjige, school  i naučnici i evri novac Foto: pixabay.com

Oni koji kažu da je diploma fakulteta ili trud da se do nje dođe beskorisna stvar, varaju se. Naime, studenti, diplomci, masteri i doktoranti mogu veoma dobro da žive od svog znanja i to dok se nalaze u procesu sticanja akademskog zvanja! Tačnije, mogu da zarade i oko 300.000 dinara godišnje! 

Ako se vaše ime nalazi na ovom spisku, moći ćete da podignete 8.400 dinara!

A kako je to moguće? Pa vrlo jednostavno - zahvaljujući brojnim stipendijama.

Tako, na primer, daroviti studenti, koji imaju prosek 9,63 mogu da dođu do 30.000 dinara mesečno putem nagrade "Dositeja" ili 500.000 dinara godišnje za master studente Fonda za mlade talente.

Naravno, to nije sve, jer studenta ništa ne sprečava da konkuriše (i dobije) novac iz drugih fondova: stranih vlada, Evropske unije, privatnih fakulteta, banaka, zadužbina i fondacija koje mogu da idu i do nekoliko hiljada evra.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Dositeja stipendija se dodeljuje studentima osnovnih i master studija na period od 10 meseci. Još jedan uslov je da kandidat nema više od 25 godina i da se obavezuje da će pet godina raditi u Republici Srbiji posle završetka studija - rekli su iz Ministarstva omladine i sporta.

Prema njihovim rečima, oni koji dobiju njihovu stipendiju, ne mogu istovremeno da konkurišu za stipendije obezbeđene iz državnog budžeta, bez obzira da li iza njih stoje Ministarstvo prosvete ili lokalna samouprava.

U Ministarstvu prosvete kažu da njihova stipendija iznosi 8.400 dinara mesečno i da se isplaćuje u 10 mesečnih rata.

- Student, po zakonu o učeničkom i studentskom standardu može primati jednu stipendiju iz budžeta Republike Srbije. Uslov je da je prosečna ocena svih položenih ispita 9.00 i više, da se nalazi na budžetu i da je očistio godinu - objasnili su iz ovog ministarstva.

U zavisnosti od programa i konkursa Vlada Austrije dodeljuje grantove u mesečnom iznosu od 940 do 1040 evra, Nemačka minimum 615 evra za letnje kurseve, Londonska ekonomska škola čak po 5.000 evra, ali samo za dva studenta...

Pa, ko kaže da se učenje ne isplati? Potrebno je "samo" da budete najbolji!

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA