Dobre vesti za roditelje iz Srbije: Ako vam je dete građanin Evropske unije, dobijate boravište i povlastice zemlje u kojoj živi

U obrazloženju stoji da u slučajevima kada dete ima jednog roditelja iz članice EU-a i drugog roditelja iz zemlje koja nije članica evropskog bloka, zbog čega bi drugi mogao biti prisiljen na odlazak, tada postoji i bojazan da bi otišlo i dete

  • 0

Sud pravde Evropske unije presudio je u sredu da građani zemalja koje nisu članice EU, a čija deca jesu, mogu da dobiju boravište i uživaju povlastice u EU.

 

Evropski sud odlučio: Poslodavac može da zabrani svojim radnicima nošenje burki i ferdiža

 

U obrazloženju stoji da u slučajevima kada dete ima jednog roditelja iz članice EU-a i drugog roditelja iz zemlje koja nije članica evropskog bloka, zbog čega bi drugi mogao biti prisiljen na odlazak, tada postoji i bojazan da bi otišlo i dete. Time bi maloletnik bio lišen prava koja uživaju građani EU-a, pojasnio je sud.

 

Čak i kada bi roditelj, građanin EU-a, bio voljan da preuzme punu odgovornost za staranje o detetu, razdvajanje od drugog roditelja ne bi bilo na dobrobit deteta.

 

Povod za odluku je bio slučaj iz Holandije gde se osam žena, čija su deca holandski državljani, ali one same nemaju valjane boravišne dozvole, usprotivilo odluci vlasti koje su odbile njihove zahteve za socijalnu pomoć, dečiji dodatak i druge beneficije jer su državljanke trećih zemalja.

 

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Fena)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA