Došao je sudnji dan za Kapetana Kukavicu: Da li krivac za smrt 32 osobe sa potopljene "Kosta Konkordije" danas ide u zatvor? (VIDEO)

Javni tužilac tražio potvrdu kazne od 16 godina zatvora, ali i povratak na žalbe za oštrije kazne

  • 1

Sve do sada ozloglašeni kapetan nasukanog broda Kosta Konkordije, u kojem su umrle 32 osobe, Frančesko Sketino bio je na slobodi, ali u narednih nekoliko sati njegova sudbina se može itekako promeniti, piše "Corriere della sera".

KAPETAN KUKAVICA ZAPLAKAO: Dobio 16 godina zatvorske kazne! (VIDEO)

Danas će na završnoj reči suđenja Vrhovni sud u Rimu odlučiti da li je bivši kapetan kriv za potapanje broda i smrt 32 osobe, među njima i petogodišnje devojčice, i da li će zbog svoje krivice otići u zatvor.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sketino je inače još 2015. oduđen na 16 godina zatvora u sudu u Grosetu, kazna je potvrđena u žalbenom postupku u Firenci, a javni tužilac Frančesko Salzano je sada tražio potvrdu kazne i mogućnost da se ista pooštri pred Apelacionim sudom, odnosno da se postojećoj kazni doda i "neprimereno ponašanje pri očekivanoj nesreći i svesna krivica".

Pogledajte video sa izricanja presude:

Tužilaštvo je tokom sušenja navelo da je Sketino pokazao "neizrecivu nemarnost" budući da je pobegao sa broda koji tone ostavivši tamo putnike i posadu od kojih su većina kasnije preminuli. On je čak i odložio neophodnu akciju spašavanja i time sprečio da čamci za spasavanje na vreme krenu da evakuišu putnike, zbog čega je postao simbol sramote za italijansku mornaricu.

Odbrana "kapetana Kukavice" se sa druge strane zatražila je da se danas ponovo pogledaju snimci i dokazi, jer je nasukavanje broda prema njima bila "nezgoda i slučajnost", te da njegov klijent godinama trpi javnu osudu "zbog čega suđenje ne može biti nezavisno od pritisaka, budući da je Sketino postao "žrtveni jarac" zbog čega je sva krivica svaljena na njega".

Odluka suda se uskoro očekuje.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuksna

    12. maj 2017 | 13:48

    Крив или не, први је побегао са брода који тоне. Треба сам да се затвори у неку пећину и да никад не изађе од срамоте.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA