≫ 

Igrica smrti "Plavi kit" stigla i u Bosnu?! Deca se polako uvlače u morbidnu priču, roditelji ne znaju šta da rade! (FOTO) (VIDEO)

Najranjivija populacija za ovu igricu jesu tinejdžeri, upravo zato što se suočavaju s najznačajnijom životnom krizom, krizom identiteta

  • 0

Strašan internet fenomen, suicidalna igrica "Plavi kit", koja je povezana s nizom samoubistava mladih u različitim zemljama, a potiče iz Rusije, došla je i do Bosne i Hercegovine, piše "avaz.ba".

POLICIJA APELUJE: Prijavite nam ako se smrtonosna igrica "Plavi kit" pojavi u Srbiji!

To tvrdi psiholog Dženan Skelić, kojeg zabrinuti roditelji zovu i traže savete.

Razgovarao sam sa nekoliko vidno zabrinutih roditelja, koji me zovu i ne znaju šta da rade - kaže Skelić.

Da podsetimo, reč je o onlajn igri koja se igra putem društvenih mreža, a u kojoj tinejdžer mora da izvršava svakodnevne zadatke. Njih ima pedeset, s tim da je svaki naredni bizarniji i morbidniji od prethodnog. Prvi su relativno bezopasni, poput crtanja plavog kita na ruci, dok kasniji uključuju gledanje bizarnih ili horor filmova, izbegavanje prijatelja ili roditelja i samoranjavanje, a pedeseti zadatak uvek je samoubistvo. Igrica se mrežama deli pod oznakama "plavi kit", "more kitova", "u igri sam", "probudi me u 4:20", "F58" i drugim.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Iako u BiH, prema dosadašnjim podacima, nisu zabeleženi slučajevi smrti povezani s tom igrom, trend se proširio iz Rusije, a pretpostavlja se da je igra odnela više od 130 mladih života u Rusiji.

Prema rečima Skelića, deca u BiH takođe su instalirala ovu igricu, a vrlo je teško pratiti koje je dete počelo igrati.

– Čuo sam da su deca otvarala i tražila igricu. Vrlo je teško isprva upratiti ako neko krene s igricom, s obzirom na to da ona kreće od banalnih stvari. To, ustvari, i jeste dobro objašnjenje kako je moguće da dođe do uvlačenja – smatra on.

Foto:  Profimedia/TASS Foto: Profimedia/TASS

Ovu igricu je inače osmislio Filip Budeikin (21), koji je pritvoren zbog optužbi da je naveo najmanje 16 srednjoškolki da se ubiju tako što su učestvovale u igri. Priču o Filipu, osnivaču "Plavog kita" i tome kako se igrica razvijala, možete pročitati ovde: Filip je psihopata koji je stvorio sablasnu igricu "Plavi kit": Tera decu na samoubistvo, zato što su "biološki otpad" (FOTO) (VIDEO)

Najranjivija populacija za ovu igricu jesu adolescentni, upravo zato što se suočavaju s najznačajnijom životnom krizom, krizom identiteta, pojašnjava Skelić. Situacija je dodatno komplikovana jer je nemoguće delovati preventivno. I dok su roditelji s pravom zabrinuti, internetski stručnjak i softver inžinjer Amel Spahić ističe da postoje određeni načini putem kojih bi roditelji mogli zaštititi svoje dete.

– Zaštitu na društvenim mrežama vrlo je teško provesti direktnim nadzorom, jer deca uvek mogu naći način da stupe u kontakt s pošastima. Ipak, takozvani „Social media trackers“ pruža mogućnost zaštite interakcije na društvenim mrežama koje sadrže reči ili fraze koje mogu ukazati na neprikladan razgovor ili post – savetuje on.

Više o ovoj igrici možete pročitati u sledećim tekstovima:

PLAVI KIT, jeziva igrica na internetu zbog koje se samoubilo na stotine dece: Nema povratka, posle svakog zadatka, sledi fotografija (FOTO)

Sablasna igrica, PLAVI KIT, stigla na Balkan: Deca dobijaju ove uznemirujuće poruke sa izazovima, poslednji korak je samoubistvo (FOTO) (VIDEO)

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA