≫ 

POČELI HAKERSKI NAPADI NA SRBIJU: Niko nije zaštićen, prva na meti jedna televizija! Kad ubace virus, traže pare!

Nije im cilj bio da obore sistem i onemoguće rad, već im je cilj bio da na osnovu zaraženosti računara od tih osoba iznude određenu sumu novca, koja nije visoka - do 400 dolara

  • 3

Sajberi napadi pomoću softvera "rensomver" zabeleženi su i u Srbiji saznaje Telegraf.rs! Kako saznajemo, hakeri su napali nekoliko pravnih subjekata, a među njima je i jedna televizija!

Ovakav napad nikad nismo videli: Alarmantne izjave direktora Evropola o svetskoj sajber akciji

Hakerski napad poziv vladama da se probude: Predsednik Microsofta upozorava svetske političare

Naš izvor navodi da su hakeri da bi odblokirali informacione sisteme od žrtava tražili manje sume novca - do 400 dolara.

- U Srbiji je zabeleženo nekoliko napada, a među njima je i jedna televizija u kojoj je inficiran određeni broj računara.

- Taj napad se dogodio pre dva do tri dana - precizira naš izvor.

On navodi da taj, i ostali napadi koji su se dogodili u našoj zemlji nisu bili usmereni konkretno na ime kompanije sa ciljem da se onemogući njihov rad. S tim u vezi naš sagovornik navodi da svako može biti meta ove sajber pretnje. 

- Nije im cilj bio da obore sistem i onemoguće rad, već im je cilj bio da na osnovu zaraženosti računara od tih osoba iznude određenu sumu novca, koja nije visoka.

- Nije im važno kako se ko zove, svako može da bude meta. Oni samo žele da im se uplati novac da bi odblokirali vaš informacioni sistem kako bi mogao nesmetano da funkcioniše. Neke firme koje su napadnute nisu ni prijavile nadležnim službama jer im je traženo 400 dolara pa su dali taj novac kako bi ih odblokirali - kaže naš izvor.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Naš sagovornik kaže da napad "rensomverom" ne može da se prepozna jer se korste posebni softveri za napad koji se ubacuju u naš informacioni sistem.

- Prava zaštita je odličan antivirusni sistem koji će da onemogući uopšte da se takav softver instalira. On se automatski instalira kod slabo zaštićenih računara. Takvi napadi se stalno dešavaju.

- Nekada su oni većeg inteziteta. U ovom slučaju oni su išli na veći broj subjekata ali sa manjim finansijskim zahtevima, išli su, što se ono kaže, na sigurnu zaradu - objašnjava naš izvor i dodaje da obavezno treba pratiti elektronsku poštu i nikako ne otvarati nepoznatu, jer se na taj način instalira "rensomver".

Daljinac baner

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalina

    15. maj 2017 | 13:53

    znaci sad ce da traze pare ponovo za rts doplata za antivirus.. haha

  • Imenjak

    15. maj 2017 | 14:09

    A sta ce da hakuju kod sirotinje i bede valjda prazne stomake

  • Nebitno

    16. maj 2017 | 06:14

    Prvo ransomware nije ciljan virus nego onaj koji se siri putem neta(reklame, e-mail). Svako moze da bude meta(ko je povezan na internetu) tako da ljudi mora paze sta rade na net i adekvatna zastita mora biti ukljucena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA