≫ 

Jedna od poslednjih spaljenih veštica pripadala je Tuđmanovoj familiji: Sve o njegovoj porodici koju su neki smatrali ukletom!

Tuđmanovi su u Beogradu živeli do 1961. godine. Ankica se zaposlila u Ministarstvu spoljnih poslova, a Franjo je završio Višu vojnu akademiju

  • 12

Porodica Tuđman je svojevremeno u periodu svoje najveće moći bila u centru pažnje u Hrvatskoj. Bili su izuzetno dominantni dok je Franjo Tuđman bio predsednik Hrvatske, ali se nakon njegove smrti i političkog pada njegove stranke sve promenilo. Porodica je izgubila poslove, ugled i brojne povlastice, pa se danas retko pojavljuju u javnosti.

POSLE 70 GODINA otkrivena NAJVEĆA TAJNA prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana

Krojio je zakone prema potrebama svoje porodice

Franjo Tuđman je jednom prilikom zainteresovao javnost za poreklo svog prezimena kada je rekao da mu je na Harvardu čiveni Jevrejin poručio da njegovo prezime vuče iranske korene.

Njegova je porodica devedesetih godina, nakon što je on postao prvi hrvatski predsednik, postala najmoćnija u zemlji. Od istoričara koji nije smeo da napusti SFRJ kako ne bi širio nacionalističke ideje i koji nije smeo javno da se eksponira, Franjo Tuđman postao je autoritativni lider nezavisne Hrvatske. Imao je veliku moć nad celim sistemom.

Krojio je zakone prema potrebama svoje porodice i prijatelja. Njegova deca i njihove porodice živele su neverovatno lagodnim životom dok god je Tuđman bio na čelu države. No nakon toga sve je za njih pošlo nizbrdo. Danas izbegavaju da se pojavljuju u javnosti.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Žena iz porodice Tuđman je bila jedna od poslednjih veštica

Porodično stablo Tuđmana nije geografski rašireno. Njegovi su roditelji rođeni u susednim mestima. Porodica Tuđman potiče iz Hrvatskog zagorja, iz okoline Oroslavja, odnosno sela Žejinci. Najviše ih se rodilo tamo u poslednjih stotinu godina. Prvi zapis ovog prezimena je iz 16. veka, tačnije iz 1598. godine.

U popisu kraljevskog poreza u Pušći na vlastelinstvu u vlasništvu Suzane Ratthkay stoji da na posedu žive kmetovi Andrija, Mihael i Lovro Točman. Naučnici smatraju da je reč upravo o današnjem prezimenu Tuđman.

Kmet Andrija, koji je radio na posedu vlastelinke Dore Konjske, upisan je kao Tucman, dakle verovatno Tučman. To se prezime ponavlja i 1747. godine. Supruga Stjepana Tucmana iz Pušće bila je optužena da je veštica, pa su je spalili. Navodno je bila jedna od poslednjih koja je tako završila, piše Express.hr.

Tuđmanovi su preci bili gnevni kmetovi koji su se pobunili protiv vlastelina sedam godina pre nego što je Matija Gubec započeo seljačku bunu.

Foto: Wikipedia/Samuel Moreland Foto: Wikipedia/Samuel Moreland

Prezime Tuđman nastalo od iskrivljene verzije Tucmana

Tocmani se spominju i u dokumentima iz 1574. godine. Navodi se osam porodica sa tim prezimenom, od Kupljenova do Puščanske Dubrave, Igrišča i Koščakovca. U Kupljenovu je živeo Ivan Točman. Bio je kmet vlastelinske porodice Meknizer. Neki naučnici smatraju da je prezime Tucman, odnosno Tocman, jednostavno iskrivljeno tokom godina pa su tako nastali Tuđmani.

Moguće je da je prezime Točman nastalo od prezimena Dočman, što pak dolazi od nadimka Dojčman, tj. Nemac. Nema, doduše, podataka o tome odakle su Točmani ili Toczmani došli u Hrvatsko zagorje. Prezime Tucman još postoji, takođe u Zagorju, ali nešto južnije od Tuđmana. Nalazimo ih u Kupljenovu, Pojatnom, Zaprešiću i Zagrebu.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Franjo je bio blizak sa maćehom

U zagrebačnom naselju Prečko postoji i ulica Tucmani. Franjo Tuđman rodio se 14. maju 1922. godine u Velikom Trgovišću. Njegovi roditelji Stjepan i Justina bili su seoska porodica srednje klase. Imao je dva brata, Ivicu i Stjepana.

Majka Justina umrla je kad mu je bilo sedam godina, verovatno od tuberkuloze. Rodila se kao Justina Gmaz, a njena je porodica iz obližnjeg Oroslavja. O njima se ne zna mnogo. Otac Stjepan bio je istaknuti član Hrvatske seljačke stranke i jedno vreme opštinski načelnik. Bio je i član ZAVNOH-a i AVNOJ-a. Nakon Justinine smrti ponovo se oženio. Franjo je, kažu, bio neobično blizak sa maćehom Olgom. Nakon što je završio osnovnu školu, Franjo se preselio u Zagreb, gde je prvo završio Državnu II. mušku građansku školu, a zatim i Trgovačku akademiju Udruženja trgovaca.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Sa Ankicom se upoznao u partizanima

U proleće 1941. godine pridružio se antifašističkom pokretu, kao i njegov brat Stjepan. On je umro 1943. godine na ratištu. Svoju buduću suprugu Ankicu Žumbar upoznao je 1944. godine u Čazmi u partizanima. On je tamo bio šef Personalnog odseka Desetog korpusa zagrebačkog. Ankica Žumbar je poreklom iz Zagreba. Rođena je 1926. godine i već kao srednjoškolka se pridružila partizanskom pokretu. Nakon oslobođenja 1945. godine oboje se vraćaju u Zagreb, piše Express.hr.

Franjo je ubrzo premešten u Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske u Beogradu. Ankica je pristala da pođe sa njim i venčali su se u Beogradu iste godine. Ona je tad imala 18 godina, a on 22. Iduće godine Franjin otac Stjepan i pomajka Olga ubijeni su u porodičnoj kući u Velikom Trgovišću.

Foto: YouTube / klasiktv1 Foto: YouTube / klasiktv1

Kruži teorija da su mu je roditelje ubila OZNA

Pojavile su se spekulacije da se radilo o ubistvu i samoubistvu, ali prevladala je teorija o tome da ih je ubila jugoslavenska tajna policija OZNA jer je Stjepan Tuđman kritikovao komunističku vlast. Tuđmanovi su u Beogradu živeli do 1961. godine. Ankica se zaposlila u Ministarstvu spoljnih poslova, a Franjo je završio Višu vojnu akademiju. Tuđman je već bio zaluđen sportom, bio je predsednik sportskog kluba Partizan, gotovo opsednut tenisom.

Prvi sin Miroslav rodio se 1948. godine, Stjepan 1951. godine, a ćerka Nevenka 1954. godine. Nakon što je dobio čin general majora ubrzo je napustio vojsku i vratio se sa porodicom u Zagreb. Ankica više nije radila nego se brinula o deci i domaćinstvu.

Foto: Wikimedia Digital Library of Slovenia/Ministarstvo obrane Republike Hrvatske Foto: Wikimedia Digital Library of Slovenia/Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

Broz je zaštitio Tuđmana

Franjo je osnovao Institut za istoriju radničkog pokreta, radio je kao profesor na univerzitetu. Zbog nacionalističkih ideja, a najviše zbog potpisivanja Deklaracije o hrvatskom jeziku 1967. godine izbacili su ga iz Saveza komunista Hrvatske i ostao je bez mesta na univerzitetu. Osuđen je na dve godine zatvora 1972. godine, a kazna mu je kasnije smanjena na devet meseci. Nikad potvrđena priča kaže da je tada lično Josip Broz rekao Krleži: "Tuđmanu ne pakovati".

TITO SPASIO TUĐMANA TEŠKE ROBIJE: Detalji tajnog plana koji su Broz i Franjo skovali protiv Srba (VIDEO)

No, ponovo je uhapšen 1980. godine jer je u intervjuima za evropske medije kritikovao socijalistički sistem Jugoslavije. Dobio je i zabranu javnog nastupanja, a pasoš su mu vratili 1987. godine. Tad je počeo da putuje po svetu i da okuplja istomišljenike. Za dve godine osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu i postaje njen predsednik, a na prvim višestranačkim izborima je sa njom pobedio i uzeo vlast. Na predsedničkim izborima 1992. godine postaje predsednik Hrvatske, koja je međunarodno priznata, ali u ratu.

Ponovo pobeđuje na predsedničkim izborima 1997. godine. Za vreme njegovog vladanja Hrvatskom njegova je porodica postala ugledna i bogata. Najveći skandal izbio je 1998. godine. Službenica Zagrebačke banke javnosti je otkrila stanje bankovnog računa Ankice Tuđman, na kojem je bilo 239.000 nemačkih maraka.

Printskrin: Youtube/Jadran Perkovic/ TV HRT Printskrin: Youtube/Jadran Perkovic/ TV HRT

Taj račun nije bio naveden u imovinskoj kartici predsednika Tuđmana. Službenica Ankica Lepej dobila je kaznenu prijavu i otkaz, a sud je tada odlučio da “novac nije imovina” pa ne treba biti naveden u imovinskoj kartici.

To je otvorilo vrata i porazu HDZ-a na izborima posle Tuđmanove smrti. Franjo Tuđman preminuo je 10. decembra 1999. godine u KB-u Dubrava u Zagrebu. Njegova se teška bolest dugo krila od javnosti, pa čak i kad je završio u bolnici u Zagrebu jer mu je pozlilo.

Printskrin: Youtube/Jadran Perkovic/ TV HRT Printskrin: Youtube/Jadran Perkovic/ TV HRT

Poslednji je put u javnosti viđen 1. novembra 1999. godine na obeležavanju Svih svetih. Nakon što mu je pozlilo na Oltaru domovine na Medvedgradu, prevezen je u KB Dubravu gde je preminuo. Njegov stariji sin Miroslav najpoznatiji je u hrvatskom javnom životu jer se i danas bavi politikom. Nikada nije doživeo podršku javnosti kao njegov otac, a je bio član nekoliko marginalnih desnih stranaka, piše Express.hr.

Sa suprugom Vanjom Morić ima dve ćerke, Ninu i Ivanu. Studirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i doktorirao je 1985. godine. Bio je vanredni profesor na Filozofskom fakultetu. Osnovao je Hrvatsku izveštajnu službu (HIS) 1993. godine i na njenom čelu ostao sve do 1998. godine, a bio je i član Veća obrane i nacionalne sigurnosti, kao i predstojnik Kancelarije za nacionalnu sigurnost. Neko se vreme neuspešno bavio politikom dok se nije vratio u HDZ. Danas radi na Filozofskom fakultetu i saborski je zastupnik HDZ-a.

Printskrin: YouTube/Slavonska Televizija Printskrin: YouTube/Slavonska Televizija

Mlađi sin Stjepan oženio se Snježanom Čolan. Sa njom ima ćerke Anamariju i Neru, a ima i vanbračnog sina Antona Franju. Veza Antonije Vlatković sa Tuđmanom trajala je godinu i po dana, a zajedno su detetu odabrali ime i kumove. U početku je on plaćao 400 evra alimentacije, a kada je odbio da prizna dete, podigla je tužbu. Tada je on poricao bilo kakvu vezu sa njom, najavio je DNK analizu na koju nije otišao desetak puta.

Na kraju je sud presudio da je upravo on otac deteta. Stjepan nije hteo da plaća alimentaciju od 270 evra mesečno i pravdao se kako nema novca jer su mu firme u blokadi. Naime, bio je vlasnik dve firme, Domovina i Domovina holding, kao i restorana Lady Šram. Sve su firme propale nakon političkog pada njegove porodice.

Foto: Facebook/Nera Tuđman Foto: Facebook/Nera Tuđman

Nevenka je kao devojka 1969. godine pobegla od kuće i udala se za Stevu Košutića, koji je studirao ekonomiju u Zagrebu. Potom su se preselili u Novi Sad. Dobili su dva sina, Sinišu i Dejana i razveli se krajem sedamdesetih.

Nevenka se onda vratila u Zagreb sa decom i živela je sa roditeljima, pa je radila kao službenica u Leksikografskom zavodu. Kad je njen otac postao predsednik, i ona je postala preduzetnica. Prvu firmu, Netel, osnovala je 1992. godine, zatim TNT Plus pa Kornet d.o.o. Sve su firme propale i ugašene su.

Bivši poslovni partner Igor Knežević svedočio je kako mu je sređivala poslove u državnoj upravi pa je za to uzimala 15% provizije. U tri suđenja tokom osam godina proglašena je nevinom. Njen sin Dejan bio je jedan od suvlasnika Kaptol banke, a danas u Zagrebu vodi firmu za poslovno savetovanje, dok Siniša radi kao savetnik za međunarodne odnose u jednoj državnoj firmi, piše Express.hr.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pogledajte snimak sa Tuđmanove sahrane:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vota

    16. maj 2017 | 08:31

    Sad smo svi bogatiji za jos jedno saznanje o nama veoma vaznoj biografiji.Ocekujem u skorije vreme dokumentarni film a ovo bi bila i lepa poucna lekcija u udzbeniku istorije.

  • Izbeglica iz Oluje 1995

    16. maj 2017 | 00:29

    Ja zaista mislim da treba da se prestane sa ovim yu-pričama jednom za svagda. Hrvatska apsolutno više nema ama baš nikakve veze sa nama a stalno su u našim medijima, plus sad i ovaj što je rekao da Srbi nisu poneli svoje usrane gaće. Dosta više sa yu pričama. I Sloba je nas opelješio pa šta sad. Baš me briga za Hrvate, sami su ga birali. Baš me briga da li su ustaše, šta slave, šta misle o Srbima, i kom se svecu mole. Dosta više sa Hrvatima, Makedoncima, Crnogorcima i ostalim stranim državama. Čitajuci naše novine, kao da smo još u YU. Pišite o Slovačkoj malo, oni su nam makar prijatelji.

  • Zeljko

    16. maj 2017 | 00:01

    Bilo je teško živjeti za vrijeme Tuđmanove vladavine. Bio je to jedan jako loš čovjek

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA