≫ 

Svetska ekskluziva: Otkriveno poreklo prastanovnika Srbije - nije onakvo kako smo mislili!

Iako je već objavljen veliki broj uzoraka iz različitih perioda prošlosti, iz raznih delova Evrope, pa i iz nekih nama susednih država, do sada nisu rađene analize uzoraka sa teritorije Srbije

  • 28

U poslednjih nekoliko godina, sa napretkom tehnologije i posledično sve bržim razvojem populacione genetike i arheogenetike, istraživanje i razumevanje arheoloških kultura dobilo je sasvim novu dimenziju. Tako smo, po prvi put, dobili tačne rezultate o genetičkom poreklu Srba.

NAJLUĐA TEORIJA ZAVERE: Idol iz Lepenskog Vira pronađen na Crvenoj planeti?! (FOTO)

Naime, danas je moguće izolovati i analizirati genetski materijal iz skeleta starih i do nekoliko desetina hiljada godina, i poređenjem sa genetikom modernih populacija donositi mnogo sigurnije zaključke o nastanku, razvoju i kretanju praistorijskih populacija nego što je to bilo moguće samo uz pomoć arheologije i antropologije.

Iako je već objavljen veliki broj uzoraka iz različitih perioda prošlosti, iz raznih delova Evrope, pa i iz nekih nama susednih država, do sada nisu bile rađene analize uzoraka sa teritorije Srbije.

Pre nekoliko dana konačno smo dobili i rezultate prvih analiziranih skeleta sa teritorije Srbije, i to iz tri verovatno najpoznatije arheološke kulture koje se vezuju za naše prostore: Lepenskog Vira, Starčeva i Vinče.

Foto: Wikipedia / Myself Foto: Wikipedia / Myself

Prema studiji, Srbi natpolovično nose genetiku predslovenskog stanovništva Balkana, ostatak potiče od Slovena, Germana i nekih drugih manjih grupa naroda koje su u različitim periodima prolazile ovim prostorima ili se naseljavale na Balkanu.

Time je definitivno dokazano da nije bilo hiljada godina kontinuiteta stanovništva na ovom prostoru.

Bilo je to jasno i pre studije, ali i danas često čujemo priče da su Srbi direktni naslednici i potomci stanovništva Lepenskog Vira i Vinče, i da su na ovim prostorima hiljadama godina, što jednostavno nije tačno, piše autor srpskog DNK projekta Milan Rajevac.

Znamo svi koliko je "prometan" bio ovaj deo Balkana tokom zabeležene istorije, i kakve turbulentne promene su se dešavale samo u poslednjih 2.000 godina, pa bi bilo krajnje suludo očekivati da je stanovništvo ostalo nepromenjeno tokom celog tog perioda.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/dnk.poreklo.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cekak bre malo

    15. maj 2017 | 14:31

    Pa ovaj clanak demantuje samog sebe,kaze Srbi imaju natpolovicnu kolicinu gena predslovenskog stanovnistva ostatak od slovena,germana i ostalih pa na kraju kaze,tako smo dokazali da nije tacno da smo oduvek na ovim prostorima. Ko je bre ovde lud?

  • NoPasaran

    15. maj 2017 | 14:40

    Šta hoće da kažu? Pa i genetski su potvrdili su da preko polovine Srbi potiču o pra stanovnika Balkana. Naravno da posle svih naseljavanja i ratova bude i drugih gena među Srbima

  • Dragan iz Nis

    15. maj 2017 | 14:12

    Koliki je procenat natpolovicno, to moze biti 50,01 pa do 99,99... a druga stvar.Moja logika je da onda ipak vucemo korene od prastanovnika Balkana. Sve u svemu lose koncipirana vest.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA