Putin napao Zapad: Hakerski virus je delo američkih obaveštajnih službi, prestanite da zastrašujete Severnu Koreju (FOTO)

- "Duh" sajber virusa, kojeg su, između ostalog, pustile iz lampe i obaveštajne službe, može da nanese štetu i samim autorima i stvaraocima - rekao je ruski predsednik

  • 1

Rusija nije pretrpela značajnu štetu u globalnom sajber napadu, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za novinare nakon drugog dana foruma „Jedan pojas — jedan put“ u Pekingu.

Hakerima je meta ceo svet, traže pare, a onda kreće pakao: Ovo je jedini način da proverite da li ste napadnuti

- Mi nismo imali značajnije štete, ni naše institucije, ni bankarski ni sistemi zdravstvene zaštite. Ali, u principu je uznemirujuće, u tome nema ničeg dobrog, to je pitanje koje izaziva zabrinutost - rekao je Putin govoreći o posledicama sajber napada u Rusiji.

- Što se tiče izvora tih pretnji, po mom mišljenju, rukovodstvo Majkrosofta je izdalo direktno saopštenje o tome. Oni su rekli da su primarni izvor tog virusa obaveštajne agencije Sjedinjenih Američkih Država, a Rusija sa time nema apsolutno nikakve veze - rekao je ruski predsednik.

- "Duh" sajber virusa, kojeg su, između ostalog, pustile iz lampe i obaveštajne službe, može da nanese štetu i samim autorima i stvaraocima. O zaštiti od takvih pojava treba da se raspravlja na ozbiljnom političkom nivou - dodao je ruski predsednik, a preneo "Sputnjik".

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Rusija je protiv bilo koje države koja želi da se domogne nuklearnog oružja, rekao je Putin komentarišući nuklearno pitanje Severne Koreje.

- Nuklearni testovi i raketne probe su neprihvatljivi. Moramo naći mirno rešenje.

- Želim da potvrdim da smo kategorično protiv širenja kluba nuklearnih sila, uključujući i zbog Korejskog poluostrva i Severne Koreje. Naš stav je dobro poznat i našim partnerima i svetu i Severnoj Koreji. Mi smo protiv toga i verujemo da je to kontraproduktivno, štetno i opasno - istakao je Putin.

Raketna proba Severne Koreje nije bila pretnja za Rusiju, iako ima provokativni efekat i u tome nema ništa dobro, rekao je predsednik Rusije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ovo lansiranje za nas nije predstavljalo neposrednu pretnju. Ali to, naravno, razvija sukob i u njemu nema ničeg dobrog - istakao je Putin.

Tom prilikom rekao je svetskim liderima da prestanu da "zastrašuju" Severnu Koreju, i da su pokušaji da se uplaši Kim Džong Un "neprihvatljivi".

Na pitanje novinara o situaciji u Siriji, Putin je izjavio da nasilno zbacivanje režima i invazije na druge zemlje izazivaju trku u naoružanju.

- Svesni smo da ono što u poslednje vreme primećujemo u svetu, odnosno, grubo kršenje međunarodnog prava i invazija na teritoriju stranih država, promena režima, podstiče trku u naoružanju. S tim u vezi moramo da postupamo sveobuhvatnije, da jačamo sistem međunarodnih garancija - rekao je Putin.

Unutrašnja politička borba u SAD stvara određenu nervozu u politici i ekonomiji, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- U uslovima kada u najvećim vodećim političkim i ekonomskim centrima vidimo sve veći broj elemenata neizvesnosti, na primer, u SAD se nastavlja oštra unutrašnja politička borba, to stvara određenu nervozu ne samo u politici, već i u ekonomiji - rekao je Putin, piše "Sputnjik".

- U Evropskoj uniji svi zabrinuto posmatraju šta će se desiti sa "Bregzitom", kako će on teći i kakvi će biti rezultati - dodao je on.

Predsednik Rusije počeo je svoju konferenciju za medije govoreći o projektima Rusije na Dalekom istoku, kao i o saradnji sa stranim partnerima u njihovoj realizaciji. Putin i njegov kineski kolega Si Đinping najavili su da će sledeći sastanak u formatu foruma Puta svile biti održan 2019. godine.

Govoreći o saradnji sa Kinom, Putin je najavio da će Rusija i Kina povećavati saradnju u oblasti svemira.

- Mi sarađujemo u svemiru prilično uspešno i postoje sve šanse da tu saradnju povećamo. Na dnevnom redu je izvoz naših raketnih motora u Kinu - rekao je Putin na konferenciji za novinare.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Govoreći o učešću na predsedničkim izborima u Rusiji 2018, ruski predsednik izjavio je da smatra da je prerano da se govori o mogućnosti njegovog učešća u predizbornoj trci.

Novinari su Putina podsetili da je pre pola godine, odgovarajući na pitanje o učešću na predsedničkim izborima, on izjavio da za odgovor na ovo pitanje treba da prođe vreme i zainteresovali su se „da li je vreme prošlo“.

- Ne - odgovorio je ruski lider.

Prvog dana foruma Putin je prisustvovao svečanom otvaranju na kojem je održao govor, na marginama foruma je održao sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, predsednikom Češke Milošem Zemanom, premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, a takođe je razgovarao i sa predsednicima Turske, Kirgistana i Uzbekistana.

Kina je 2013. godine najavila novu strategiju ekonomskog razvoja „Jedan pojas — jedan put“ čiji je cilj stvaranje infrastrukture i uspostavljanje odnosa između zemalja Evroazije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    16. maj 2017 | 10:07

    samo napred,red, medjunarodno pravo i isklucivanje onih koji gaze UN rezolucije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA