Egipćani odlučili: Vodiće nas islamisti

Na egipatskim izborima stranka Muslimanske braće osvojila je 46 odsto, dok su radikalni islamski salafisti uzeli 25 procenata glasova

  • 0

Egipćani su nakon više decenija prvi put učestvovali na slobodnim izborima i očigledno su izabrali islamiste. Konačni rezultati izbora za parlament, koji su održani u više faza, biće predstavljeni tek krajem januara, ali već sada je jasno da je stranka Muslimanske braće „Sloboda i jednakost“ osvojila 46 odsto od ukupno 498 poslaničkih mandata.

 

Na izborima je trijumfovala i „Stranka svetla“ radikalno-islamskih salafista, koja je sa 25 procenata osvojenih glasova druga najjača stranka, iako u političkom životu Egipta predstavlja novost. Stranka, naime, postoji samo pola godine.

 

Prave reči da bi objasnio takav izborni rezultat teško pronalazi čak i izuzetno dobar poznavalac egipatskih prilika Amr Musa, dugogodišnji predsednik Arapske lige i mogući predsednički kandidat. On ukazuje da je reč o demokratskom procesu čiji se rezultati moraju prihvatiti. Demonstranti sa kairskog trga Tahrir i njihove stranke nisu tokom proteklih godinu dana uspeli da se etabliraju, a pristalice starog, Mubarakovog režima, uspele su da osvoje samo 20 poslaničkih mesta.

 

Narednih dana i sedmica znaće se u kom pravcu će se razviti situacija na Nilu. Dok salafisti naglašavaju da neće odustati od svojih strogih, islamskih pravila, Muslimanska braća svesno se predstavljaju kao umerenjaci. Tako su čak neki od njihovih vodećih predstavnika bili prisutni u crkvi u Kairu tokom koptske, božićne službe i tamo se založili za toleranciju i umerenost.

 

Muslimansko bratstvo, isto kao i salafisti, smatraju da svoj uspeh mogu da zahvale decenijama dugom religioznom delovanju, socijalnom angažmanu i opozicionom stažu tokom starog, Mubarakovog režima.

 

Analitičari ističu da su Muslimanska braća bila najbolje organizovana tokom predizborne kampanje, da su oni unapred formirali vladu u senci i znali ko je od stručnjaka unutar stranke zadužen za koju oblast.

 

S obzirom na to da Muslimanska braća nisu osvojila apsolutnu većinu, sada su primorani da traže koalicionog partnera.

 

„Uostalom, nijedna stranka ne želi sama da preuzme odgovornost za teško stanje u Egiptu“, smatra novinar iz Kaira Karim El-Gavhari, preneo je nemački državni radio "Dojče vele".

 

On ne veruje da će Muslimanska braća ući u koaliciju sa radikalnim islamistima „Stranke svetla“.

 

„Te dve stranke imaju veoma različite koncepte kako o politici, tako i o islamu“, objasnio je El-Gavhari.

 

Uprkos tome što stranka „Sloboda i pravednost“ nije prihvatila ideale onih koji su pokrenuli proteste, Muslimanska braća su svesna da ne mogu potpuno samostalno da vladaju. Stoga se čini da Zapad ne mora da strahuje da će zemlja na Nilu postati „božja država“.

 

„Egipatski manevarski prostor je relativno mali“, kaže El-Gavhari. „Buduća vlada upućena je na Zapad ukoliko želi da reši svoj najveći problem: pitanje ekonomije koja je na kolenima“, istakao je on.

 

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA