≫ 

Čudo na Goliji - ova jezera u kišnim danima presuše, a u sunčanim se ponovo vraćaju (VIDEO)

Legenda kaže da su se vile okupljale i igrale kolo kod ovih jezera

  • 0

U blizini Manastira Studenica nalaze se Košaninova jezera na Goliji koja su redak prirodni fenomen za koji znaju tek pojedini zaljubljenici u prirodu.

Atrakcija: Od Vršca do kupališta u Beloj Crkvi voziće čuveni, stari šinobus

Jezera su neobična po tome što nivo vode u njima opada i što presuše kada su kišni dani, a kada je vreme sunčano, jezero nadolazi.

Košaninova jezera su dva jezera, malo i veliko, u obliku elipse, na oko 900 metara nadmorske visine na Goliji, koji je Unesko proglasio rezervatom biosfere još 2001. godine.

Ime su dobila po srpskom botaničaru Nedeljku Košaninu, rođenom u ovom kraju, koji se bavio izučavanjem jezera na Goliji i nalaze se u slivu Studenice.

U neposrednoj blizini ovih jezera se nalazi manastir Pridvorica, na putnom pravcu koji vodi do manastira Studenica. Teško su pristupačna, pošto do njih vodi put dug šest kilometara kojim putnička vozila ne mogu da prođu.

Stručnjaci kažu da je malo jezero vodena površina koja se relativno brzo prazni, a nekoliko metara je više nadmorske visine od velikog jezera, u koje voda povremeno otiče bočnim kanalom dugim tridesetak metara.

Printskrin: Youtube/Slobodan Stefanovic Printskrin: Youtube/Slobodan Stefanovic

Osim što presušuju kada je kišovito vreme, a nadolaze po sunčanom vremenu, za Košaninova jezera vezana je još jedna neobičnost - stručnjaci smatraju da je voda u jednom njegovom delu slana.

To su utvrdili botaničari istraživači Branislav Matijević i Milovan Gajić na osnovu činjenice da se žabe nalaze samo u gornjem delu jezera.

- Gajić i Matijević su bili botaničari i proučavali su Košaninova jezera osamdesetih godina. Oni su u knjizi "Flora i vegetacija Golije i Javora" napisali da su došli do zaključka da se u donjem delu jezera ne čuju žabe i da je voda slana. Međutim, nema najpreciznijih analiza o tome. Ali, jezera su pod zaštitom države prve kategorije, i mnogo toga u vezi s prirodnim fenomenom koji se dešava na jezerima još nije ispitano - kaže za "Blic" Dragoljub Šekler, upravnik Prirodnog parka Golija.

Oko jezera su uglavnom šume bukve, jele i smrče, a na južnoj strani borovi. Veliko jezero predstavlja jednu specifičnu biljnu formaciju jer se u njemu naselila biljka metlasta oštrica. Ona je formirala velike i visoke busene, tako da izgledaju kao sedišta.

Printskrin: Youtube/Slobodan Stefanovic Printskrin: Youtube/Slobodan Stefanovic

U vreme kada tresava ozeleni, buseni se međusobno dodiruju i na pojedinim mestima jezero izgleda kao livada.

Osim avanturista, planinara i biciklista, gotovo niko više ne obilazi ova jezera. Jedan od redovnih posetilaca Košaninovih jezera je Aleksandar Lazović iz Kraljeva, koji kaže da jedna grupa biciklista poslednjih desetak godina stalno ima jednu turu u ovim krajevima i da je fascinantno ići po jezeru u kojem nema vode.

- Postoje veliki travnati žbunovi po kojima može da se skače. Interesantno je videti i kada su busenovi dopola u vodi. Ima još nekoliko tih uvala, ali je samo jedna sa tako velikim busenovima - ispričao je Lazović.

Legenda kaže da su se vile okupljale i igrale kolo kod ovih jezera. Prema predanju, svaki busen na velikom jezeru predstavlja jednu vilu.

Pogledajte kako izgledaju Košaninova jezera: 

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA