Veliko hapšenje na HRT-u: Zaposleni krali skupu opremu, preko interneta prodali robu za 150.000 evra

Više digitalnih kamera izneseno je iz zgrade HRT-a preko porte na kojoj nije bilo videonadzora, a na nestanak kamera prvi su upozorili zaposleni u informativnom programu HRT-a

  • 1

Policija je otkrila i privela petero zaposlenog Hrvatske radio televizije (HRT) koje sumnjiči za krađu kamera i druge opreme čiji je nestanak primećen prošle godine, saopštili su zagrebačka policija i HRT, koja je tom krađom bila oštećena za više od milijun kuna (oko 135.000 evra).

Napadnut kamerman HRT-a u Jasenovcu: Muškarac urlao i pretio snimatelju Igoru (VIDEO)

- Zahvaljujući saradnji Direkcije HRT-a i MUP-a otkriveno je i privedeno više zaposlenih HRT-a koje se dovode u vezu s nestankom HRT-ovih kamera i druge opreme - naveo je HRT u saopštenju.

Reč je o opremi čiji je nestanak uočen još prošle godine kad je i podnesena kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja.

Direkcija HRT-a navodi da je uložilo krajnje napore kako bi se u saradnji s MUP-om što pre otkrili počinitelji i rešio taj slučaj. Direkcija HRT-a napominje da je odlučilo žurno promeniti organizaciju kako se takvi slučajevi više ne bi događali.

Zagrebačka policija saopštila je da je u novembru i decembru 2016. godine primila dve kaznene prijave zbog sumnje da je od 19. septembra 2014. do 7. oktobra 2016. iz prostorija HRT-a nestalo pet kamera i veća količina razne tehničke opreme (mikrofona, tonskih mikseta, stativa, monitora i drugog) pri čemu je HRT-u pričinjena milionska materijalna šteta.

Foto: Wikipedia/Rlicul Foto: Wikipedia/Rlicul

Jedna kamera preko eBaya prodata u Australiju, druga u Češku

Zagrebačka policija saopštila je da je u sklopu pretraga domova i drugih prostora, poslovnih prostora, ličnih vozila, računara, memorijskih kartica, korisničkih računa elektronske pošte, korisničkih računa na internet stranicama www.ebay.com i www.njuskalo.hr, pronašla podatke koji su upućivali da su dve kamere putem eBay portala prodare u Australiju i Češku, svaka za iznos od 6.000 evra.

Nakon pretraga domova i drugih prostorija, policija je danas uapsila pet osoba u dobi od 41, 47, 48, 53 i 40 godina zbog zlouporabe položaja i ovlašćenja i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Utvrđeno je da je 41-godišnjak kao zaposlenik tokom 2015. i 2016. iskoristio položaj odgovorne osobe za stanje imovine i ukrao opremu koju je potom prodavao drugim osobama s područja Zagreba i Zaprešića. Sumnja se takođe da je krivotvorio potpise na inventarnim listama koje je potom predao predsedniku centralne inventarne komisije s ciljem razduživanja, a sve kako bi sakrio stvarno stanje sredstava i činjenicu da je protivpravno prisvojio opremu.

Tim nedelom osumnjičeni je sebi pribavio neutvrđenu imovinsku korist, dok je javnoj televiziji prouzrokovao znatnu štetu u iznosu od najmanje milion i 98.000 kuna, navodi policija.

Foto: Profimedia/imageBROKER Foto: Profimedia/imageBROKER

Prvoosumnjičeni će nakon kriminalističkog istraživanja 17. maja biti doveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok će ostali uhapšeni biti obuhvaćeni kaznenom prijavom redovnim putem. U nastavku kriminalističkog istraživanja takođe će protiv 46-godišnjaka biti redovnim putem podneta kaznena prijava nadležnom državnom tužilaštvu u Zagrebu zbog osnova sumnje da je počinio kazneno delo pronevere na štetu javne ustanove, navodi policija.

Vodstvo HRT-a potvrdilo je krajem novembra prošle godine da je u zgradi javne radiotelevizije na zagrebačkom Prisavlju početkom godine "uočen nedostatak šest kamera, ali je jedna od njih u međuvremenu pronađena pa je utvrđeno da je oštećena".

Kako je tada potvrđeno Hini, reč je o profesionalnim digitalnim kamerama za snimanje u visokoj rezoluciji (HD) marke "Soni" koje koštaju oko 12.000 evra bez PDV-a, dok se s dodatnom opremom i objektivima njihova cena penje i do 30.000 evra.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Prema tadašnjim neslužbenim procenama, HRT je "nestankom" kamera najverovatnije oštećen za iznos od 150.000 evra ili oko 1,2 miliona kuna. Iako su, prema tadašnjim informacijama, kamere s HRT-a bile ukradene početkom leta, s javne radiotelevizije ističu da su one nestale početkom godine, a njihov je nestanak uočen u naknadnoj reviziji poslovanja.

Kako se saznaje, nove digitalne kamere koje su "nestale" s HRT-a bile su namenjene za snimanje dramskog i dokumentarnog programa, tzv. sporovoznog u programu HTV. Prema neslužbenim informacijama, više digitalnih kamera izneseno je iz zgrade HRT-a preko porte na kojoj nije bilo videonadzora, a na nestanak kamera prvi su upozorili zaposleni u informativnom programu HRT-a.

(Telegraf.rs / Hina)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    17. maj 2017 | 10:12

    Uvek su krali državnu imovinu, na svim nivoima! Privatno je bilo sasvim uredu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA