NAMEŠTALJKA? Stanković: Nismo našli bakteriju u "Hemofarmu"!

- Sumnjam da su pismo FDA finansirale dve farmaceutske kuće iz svojih razloga. Ministarstvo će ovim povodom sigurno reagovati nakon što se o optužbama izjasni "Hemofarm" - poručio ministar zdravlja

  • 1

Ministar zdravlja Zoran Stanković tvrdi da inspekcijske službe te institucije u postrojenjima "Hemofarma" do sada nisu našle smrtonosnu bakteriju, koja izaziva otkazivanje rada pluća. On smatra da je američka Agencija za hranu i lekove "zaobišla" državne organe Srbije i tako i državi i "Hemofarmu" nanela težak udarac.

Stanković kaže da ranije nije bio upoznat s pismom FDA i da ne želi da ga komentariše pre nego što "Hemofarm" odgovori na navode američke agencije.

- Ovim je "Hemofarmu" zadat težak udarac i sumnjam da su pismo FDA finansirale dve farmaceutske kuće iz svojih razloga. Ministarstvo će ovim povodom sigurno reagovati nakon što se o optužbama izjasni "Hemofarm" - rekao je ministar zdravlja za dnevni list "Alo".

On je dodao da ministarstvo i Agencija za lekove i medicinska sredstva, ALIMS, kontrolišu proizvode "Hemofarma" i da su, prema njegovim saznanjima, "lekovi te kompanije sigurni i nema opasnosti po zdravlje ljudi koji ih koriste".

- Ministarstvo zdravlja nije dobilo pismo FDA, što je vrlo neodgovorno sa njihove strane jer su time zaobišli državne organe Srbije i naneli veliku štetu kako našim institucijama tako i "Hemofarmu" - istakao je Stanković.

"HEMOFARM": UNAPREDILI SMO PROIZVODNJU

Vršačka farmaceutska kompanija saopštila je juče da pismo upozorenja FDA ne uzima u obzir sve mere optimizacije od januara 2012. već se poziva na, u međuvremenu zastarelo tehničko stanje i procese iz prošle godine, a koji su u međuvremenu unapređeni, kao i da je u međuvremenu okončana proizvodnja za američko tržište "isključivo iz komericijalnih razloga".

- Na osnovu naše sopstvene procene kvaliteta u trećem tromesečju 2011. prekinuli smo isporuku šarži injekcija za evropsko tržište i tržište SAD, koje su proizvedene na jednoj takozvanoj 'aseptičnoj proizvodnoj liniji' u našoj fabrici u Vršcu, i to na našu vlastitu inicijativu kako bismo redizajnirali proizvodni dizajn i procese ove linije i uverili se da ispunjavaju sve odgovarajuće standarde - navodi se u saopštenju "Hemofarma".

U dokumentu je dalje objašnjeno da je, tokom procesa redizajniranja, američka Agencija za hranu i lekove u objektu izvršila inspekciju u novembru 2011. Nalazi te inspekcije odmah su analizirani, te su, zajedno sa priznatim američkim i evropskim stručnjacima, definisane odgovarajuće mere.

- Nakon šest meseci detaljne analize i detaljnog redizajniranja proizvodnog procesa, proizvodna linija je prošla nekoliko unutrašnjih i spoljašnjih revizija  i proizodnja je mogla biti obnovljena u decembru 2011. U našoj oceni kvaliteta, koju su podržali nezavinsi spoljni evropski i američki stručnjaci, nijedan prozivod date aseptične proizvodne linije, distribuiran od strane Hemofarma na bilo koje tržište, nije bio pod uticajem opisanog problema. O našim sveobuhvatnim naporima smo detaljno obavestili FDA u više dokumenata - zaključuje  se u sapštenju ove farmaceutske kuće.

"HEMOFARM" SAM OTKRIO BAKTERIJU?!

U dokumentu koji je FDA dostavio "Hemofarmu" povodom kontaminacije postrojenja stoji i da je bakterija smrti pronađena internom istragom u samoj vršačkoj fabrici, ali da u "Hemofarmu" posle pronalaska bakterije nisu pregledali druge delove proizvodnog pogona, koji su takođe mogli biti kontaminirani ili izvori kontaminacije.

(M. S. / Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beograđanka

    16. jul 2012 | 14:13

    I tako , ode i Hemofarm za pisljivih 3 evra kao i secerkova Secerana i sl. Sve je isto cak i oni ostali isti...lopovi, tajkuni i mafijasi...jah , Srbijo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA