≫ 

Na nadgrobni spomenik stavio fotografiju s volovima: Jablan i Golub će me na onom svetu podsetiti šta smo zajedno prošli (FOTO)

- Više nisam okretan i hitar kao nekada. Iz te tuge sebi sam na spomenik i stavio sliku na kojoj sam sa Jablanom i Golubom, da me i na onom svetu podseća kroz šta smo sve skupa prošli radeći za hleb u planinskim vrletima - priča rabadžija

  • 3

Ljubav prema svom poslu i prema svojim volovima najbolje je pokazao rabadžija Đurđe Vjetrović (74) iz Štitkova kod Nove Varoši koji je ugradio na nadgrobni spomenik fotografiju u boji, na kojoj je sa parom svojih volova, Jablanom i Golubom.

OVO DO SADA NIJE VIĐENO U SRBIJI: Preminulom mladiću podigli spomenik u obliku Fejsbuka! (FOTO)

UKRAJINCI SAHRANILI PUTINA: Napravili mu nadgrobni spomenik i uporedili sa Hitlerom! (VIDEO)

Neobični spomenik koji je sebi i supruzi Radojki (84) podigao za života, nije jedini u selima Sarog Vlaha. Nadgrobni beleg u Vjetrovića groblju na padinama Čemernice samo svedoči o seoskim domaćinima starog kova koji na volove i drugi mal jednako dobro paze kao i na ukućane.

Đurđa su stigle godine, zbog čega je, kako kaže, morao da proda volove i ostavi rabadžiluk.

- Više nisam okretan i hitar kao nekada. Iz te tuge sebi sam na spomenik i stavio sliku na kojoj sam sa Jablanom i Golubom, da me i na onom svetu podseća kroz šta smo sve skupa prošli radeći za hleb u planinskim vrletima. A pozivi da zapregom orem brazde ili izvlačim drva i građu iz jaruga i dubodolina, stizali su sa svih strana.

Foto: agroklub.rs/Željko Dulanović Foto: agroklub.rs/Željko Dulanović

Ovaj posao se u tim krajevima uči od malena, pa je tako Đurđe imao svega osam godina kada ga je otac prvi put poveo u šumu da volovskom zapregom izvlače drva za ogrev. Još tada je zavoleo rabadžiluk i rogatu marvu, navodi se u tekstu autora Željka Dulanovića.

- Za pedesetak godina, koliko sam svoj čovek, promenio sam 15 pari volova i sve sam ih gledao bolje nego sebe. Za mene i moju Radojku je moglo da nema hleba, ali njima nije smelo da fali hrane. A oni su se svojski tudili da mi poslušnošću i radom uzvrate ljubav. Zbog toga verovatno i nisam nikada pristao da ih menjam za traktor. I danas u štali imam dve krave, ali su mi slaba uteha - priča Vjetrović za Agroklub.

Foto: agroklub.rs/Željko Dulanović Foto: agroklub.rs/Željko Dulanović

U selu je poznat po najboljim volovima.

- Jablana i Goluba sam prodao 2011. i to mi je jedan od najtežih dana u životu, jer smo pune tri godine delili i dobro i zlo. Bili su blizanci, jaki i spretni, a bili su i pameniji od većine ljudi koje znam. Takva volove svaki domaćin i rabadžija samo može da poželi. Slušali smo se i pazili, a zaradili smo i lepih para u nadnici - kaže rabadžija iz Štitkova.

Prvi spomenik takve vrste nalazi se na grobu pokojnog rabadžije Milomira-Mila Grbovića  u Drmanovićima na Zlataru. Preminuo je u 73. godini, a penziju je stekao rabadžijajući po šumama Zlatara. Njemu su nakon smrti sinovi podigli mermerni spomenik na koji su uklesani Baljac i Šaronja uhvaćeni u jaram.

- Rabadžijao je do poslednjeg dana života, a volovi Baljo i Šarga, kako im je tepao, bili su mu omiljeni. Otac Mile je u svoje vreme bio jedini profesionalni rabadžija u celoj Srbiji, a i u Zemljoradničkog zadruzi gde je stekao penziju, ceo radni vek je radio sa zapregom. A za rabadžiluk je živeo. Ni jedan posao sa zapregom mu nije bio težak, a volove je čuvao bolje nego sebe. Zbog toga je nekako i bilo logično da se i Baljac i Šaronja nađu na mermernom spomeniku, koji smo mu podigli na seoskom groblju - otkriva Miletov sin, šumar Grozdimir-Grole Grbović.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    17. maj 2017 | 15:05

    Legenda

  • Суд

    18. maj 2017 | 12:00

    Волови,Божја створења.Бољи него неки људи.Знају ко им је господар.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA