Ne postoji ni 0% rizika od terorizma u Kanu: Istorijska priprema za festival, koji će otvoriti prelepa Monika (FOTO)

Saznajte ukratko sve uoči večerašnjeg otvaranja filmskog događaja koji se dočekuje sa velikom pažnjom svetskih medija.

  • 3

Francuski mediji, oni najuticajniji, svi do jednog pišu o neviđenim merama bezbednosti Kanskog festivala, koji počinje večeras i trajaće sve do 28. maja.

Jubilarno, 70. izdanje velike filmske smotre u Francuskoj na kojoj se očekuju velika svetska imena sedme umetnosti u senci je priprema da sve protekne najpre bezbedno, a onda i glamurozno.

Mond, Parizijen i Figaro, tri najčitanija pariska lista navode će tokom manifestacije zbog sve učestalijih terorističkih napada u Francuskoj biti instalirano 300 zaštitnih uređaja, 500 sigurnosnih kamera...

- Sve je ultra-sigurno, ne postoji ni 0% rizika da se nešto dogodi.

- Civilni policajci, obaveštajci, bezbednosta avijacija - sve je angažovano da Kan bude najbezbedniji grad - rekao je gradonačelnik David Lisnar.

Svi u bezbednosnim strukturama su složni da prethodnih godina nije bilo ovakvih koraka koji su preduzeti kako bi sve prošlo bezbedno tokom festivala.

- Čuvamo crveni tepih, uzeli smo u obzir i nove pretnje, sa zemlje, vazduha, vode - rekao je šef policije Damijan Kampanj.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

19 FILMOVA I MONIKA BELUČI

U konkurenciji za Zlatnu palmu je 19 filmova.

Ceremoniju otvaranja vodiće slavna glumica i zvezda novog filma Emira Kusturice "Na mlečnom putu" Monika Beluči. Najbolji film odabraće žiri u sastavu: španski reditelj Pedro Almodovar (predsednik), glumci Vil Smit (SAD), Džesika Čestejn (SAD), Anjes Žaui (Francuska), Fan Bingbing (Kina), reditelji Paolo Sorentino (Italija), Maren Ade (Nemačka), Park Čan-Vok (Južna Koreja) i francusko-libanski kompozitor Gabrijel Jared.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

SRBIJA NA FESTIVALU

U okviru programa "ACID TRIP #1: Serbia" Festival autorskog filma će predstaviti sedam filmova mladih srpskih reditelja: dva dugometražna i pet kratkih. Publika će 19. maja imati priliku da pogleda kratke filmove "Tranzicija" Milice Tomović, "Kamen u ruci" Stefana Ivančića, "Izlaz u slučaju opasnosti" Vladimira Tagića, "Dos patrias" Koste Ristića i "If I Had It My Way I Would Never Leave" Marka Grbe Singa.

Dugometražni film "Vlažnost" Nikole Ljuce na programu je 20. maja, a "Rekvijem za gospođu J" Bojana Vuletića 21. maj. U Kanu će tokom trajanja festivala biti potpisan Ugovor o saradnji između francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike i Filmskog centra Srbije, a jedan od glavnih ciljeva jeste razmena saznanja u oblastima koje su neophodne za pravilno upravljanje filmskim arhivama, naročito u oblasti tehničkih pitanja, kao i razvijanje međunarodnih koprodukcija i organizovanje susreta između francuskih i srpskih producenata.

Svoje učešće na Kanu su ove godine izborila dva srpska producenta koja će predstaviti svoje nove projekte. Jovana Nikolić će u okviru programa "Producenti na potezu" predstaviti projekat dokumentarnog filma "Crna svadba" koji režira Dragan Nikolić, a Milan Stojanović će u okviru "Producentske mreže" predstaviti projekat igranog filma "Korisnici" u režiji Ivana Ikića.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA