ZMIJE OPSEDAJU SPLIT: Građani u panici, najviše ih ima u blizini škole, a često ulaze i u ambulante!

Sve to zajedno ne čudi, jer su u blizini brojne zapuštene površine sa visokom travom, a građani su stalno upućivali molbe da se ovaj slučaj reši

  • 1

Sa dolaskom toplijih dana i vrućina, već je postalo uobičajeno da su sve učestalije dojave o zmijama koje gmižu po urbanim delovima gradova. Na Sućidru je viđen jedan takav primerak, čemu su posvedočili brojni očevici, a zmije su nažalost najzastupljenije u blizini školskog dvorišta. Nažalost, ovo nije prvi put da se tako nešto dešava u ovom splitskom naselju.

Užas u porodilištu, zmija kod bolesničke sobe sa trudnicama! Sestra vrištala, a direktorka Zorica ne zna otkud ona na 4. spratu

Profesor Tin Milat, kustos Prirodnjačkog muzeja, rekao je za Slobodnu Dalmaciju da se ipak ovde radi o vrstama koje nisu otrovne. No, ostaje činjenica kako takve gmizavce nije prijatno sresti, posebno ne u blizini škole gde su dva igrališta, ali i crkva, kao i ambulanta. Deca kažu nije redak slučaj sresti zmiju u blizini školskog dvorišta.

Prošlo leto smo je videli na brdu pokraj škole kad je sve bilo zaraslo. Rekao sam prijateljima za to, ali ne i profesorima u školi – rekao je Roko, učenik sedmog razreda, istakavši da se zmija ne boji, dok je njegov godinu mlađi kolega rekao kako bi u slučaju susreta sa njom pokušao da ostane miran i da bi pobegao prvom prilikom.

– Videla sam je u trećem razredu osnovne škole, čule smo da su je i drugi videli, ali nismo zbog toga uplašene – hrabre su Vlatka i Magdalena.

Sve to zajedno ne čudi jer su u blizini brojne zapuštene površine sa visokom travom, a građani su stalno upućivali molbe da se Perivoj Ane Roje konačno sredi.

Do mene nisu došle informacije da je zmije u blizini škole video neko od učenika ili profesora, no tako nešto je svakako moguće s obzirom na neuređene i obrasle prostore koji okružuju školu, a nemaju veze sa nama. Teško je znati šta se sve događa na pristupnim putevima do naše ustanove kuda idu deca, a na to ni ne možemo da utičemo – rekao je Vlade Dragun, direktor Osnovne škole "Sućidar", koji se složio sa tim da ne treba dizati paniku.

Foto: Wikimedia/Chau7 Foto: Wikimedia/Chau7

Verovatno je izašla iz zaklona, smatra direktor, jer je bio neradni dan i nije bilo gužve i dečije galame, čega se inače boje. Pored školskog dvorišta, zmije su nažalost česti gosti i u obližnjim okućnicama.

Dva puta sam je ubio, a video barem pet ili šest puta. Mislim da je belouška. Dolaze i češće, ali ne vidimo svaki put. Dolaze iz smera ambulante; travu treba pokositi i njih onda neće biti. Sto puta smo govorili da to treba da se reši - rekao je jedan stariji građanin za Slobodnu Dalmaciju.

On je istakao da zmije najverovatnije dolaze u njegovu baštu u potrazi za vodom.

Pojedine su znale da uđu i u zgradu ambulante jer su vrata loše napravljena pa se zmije provuku ispod njih, ali za ovu informaciju Slobodna Dalmacija nije dobila potvrdu od radnika ambulante.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Damir Roda Ćosić, predsednik kotarskog veća, potvrdio je kako je upoznat sa tim slučajevima, ali da nisu hteli javno da govore o tome kako se roditelji i deca ne bi zabrinuli zbog bezopasnih gmizavaca.

– Perivoj Ane Roje je zapušteni deo našega kvarta, to je privatno zemljište, ali mi smo se dogovorili sa vlasnicima da možemo da obavljamo akcije za sigurnost i zdravlje. Prošlo leto smo imali akciju uređenja tih površina, a gradski vatrogasci su pre toga posuli teren sumporom kojim se truju takva legla. To ćemo ponoviti i ove godine u saradnji sa drugim komunalnim gradskim firmama, a ići će brže i lakše jer smo prošle godine obavili veliki deo posla – objasnio je predsednik kotarskog veća za Slobodnu Dalmaciju, i dodao kako će takve pojave biti neizbežne dok se Perivoj ne uredi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • To su guje

    17. maj 2017 | 12:43

    "Zmije" opsedaju celu Hrvatsku opsedaju ne zna se gde su otrovnije i koja je od koje zmije otronija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA