Alarmantno upozorenje tajne službe: Neće raditi bolnice, banke, ostaćemo bez struje, staće saobraćaj, spremaju se neredi i haos!

Upozorenje dolazi nakon što je, od petka, u do sada neviđenom informatičkom napadu, pogođeno više od 200.000 korisnika u najmanje 150 zemalja sveta

  • 1

Svet će uskoro doživeti globalnu digitalnu sabotažu, koja bi mogla potpuno da parališe bankarski sistem, kao i druge važne institucije, upozorava direktor holandske tajne službe Rob Bertoli.

Ove svetske kompanije su hakeri napali u najvećem sajber napadu dosad: Na listi je i Ruska centralna banka

On upozorava da bi moglo doći do haosa i nereda, te da je sabotaža životno važne infrastrukture izuzetno opasna. Na konferenciji o informatičkoj bezbednosti u Hagu, Bertoli je poručio da je pretnja sajber-napadom realna i da se nalazi "tu oko nas".

Ovo upozorenje dolazi nakon što je, od petka, u do sada neviđenom informatičkom napadu, pogođeno više od 200.000 korisnika u najmanje 150 zemalja sveta. Hakeri su aktivirali virus "Vonakraj".

Još 2012. godine najveća saudijska naftna kompanija bila je na meti kratkog napada, a pre tri godine hakovana je ukrajinska kompanija za distribuciju električne energije, zbog čega nije bilo struje nekoliko časova. Infrastruktura širom sveta je povezana, što ima velikih prednosti, ali i nedostataka.

- Zamislite šta će se dogoditi ako se na dan-dva ili na sedam dana izvrši sabotaža čitavog bankarskog sistema - upozorava Bertoli.

On ukazuje i na mogućnost sabotaže u saobraćajnoj mreži ili na eventualni napad na kontrole leta dok daju uputstva avionima. Posledice bi bile katastrofalne.

Zemlje se moraju pripremiti za buduće pretnje na digitalnom polju, a vlade i privatni sektor moraju sarađivati.

Stručnjaci za informatičku bezbednost upozoravaju da su mogući novi napadi i veruju da su, možda, otkrili vezu između Severne Koreje i poslednjeg sajber-napada globalnih razmera, za koji niko još nije preuzeo odgovornost, podsećaju portali.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ocajno pero

    17. maj 2017 | 18:25

    Smesno da Severna Koreja ima takav kapactitet i tako mocne kompjutere da ugroze svetsku komunikacionu mrezu. Ovakav napad moze da izvrsi samo kompjuterski veoma dobro potkovana drzava kao sto je Amerika. Na to i ovo upozorenje koje upucuju ili navodno otkrivaju tajne sluzbe indirektno govori ko stoji iza cele price. Novom svetskom poretku ili bolje receno ljudima koji stoje iza tog projekta ne idu stvari na svetskoj sceni na ruku ili prema njihovom planu. Presli su na plan B. Izazvati haos da bi ponovo uzeli stvari u svoje ruke. Da izazovu 3 svetski rat ili bolje receno da ga prosire sa Bliskog istoka na ceo svet bas im se ne dopada, jer su postali svesni da u toj ujdurmi i sami mogu da odu pod led. Bolje opsti haos, a oni se pojavljuju kao spasioci pricom o jednoj vladi, policiji, sudstvu i politickom uredjenju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA