≫ 

Dramatične scene u Atini: Demonstranti se sukobili sa policijom, padale dimne bombe i suzavac (FOTO) (VIDEO)

Danas je u centru Atine bilo više protestnih skupova sa hiljadama ljudi, koji ne žele da prihvate novo smanjenje plata i penzija

  • 3

U Atini su danas izbili sukobi policije i demonstranata koji protestuju zbog novih mera štednje koje po zahtevu stranih poverilaca upravo razmatra Skupština Grčke i to u atmosferi generalnog štrajka koji je paralisao život zemlje.

Eksplozija u Atini, blokiran centar grada (FOTO) (VIDEO)

Grupe demonstranata sukobile su se s policijom po završetku protesta na kojem je bilo oko 12.000 ljudi. Bacali su dimne bombe na policiju koja je uzvratila suzavcem.

Na drugom, večernjem protestu ispred Skupštine Grlke, demonstriralo je više od 3.000 policijaca, vatrogasaca i obalskih stražara, gnevnih zbog najavljenog smanjenja plata. Neki od njih su pokušali da se probiju u zgradu Skupštine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nove mere za stezanje kaiša uključuju još jedno smanjenje plata i penzija i povećanje poreza, što je koaliciona vlada Aleksisa Ciprasa prihvatila da bi od međunarodnih poverilaca dobila novu pozajmicu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Danas je u centru Atine bilo više protestnih skupova sa hiljadama ljudi, koji ne žele da prihvate novo smanjenje plata i penzija, a jedna od sindikalnih parola je bila "Ne novoj pljački plata i penzija".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Policijski sindikalisti okačili su veliki crni transparent pod crkvicom na stenovitom vrhu brda Likavitos u centru Atine, vidljivom iz Skupštine, na kojem je na nemačkom i grčkom pisalo: "Koliko vredi život grčkog policajca?"

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Zbog generalnog štrajka javne bolnice su danas pružale samo hitnu pomoć, vozovi i brodovi nisu saobraćali, kao ni autobusi, trolejbusi, metro i tramvaji u Atini.

Sudovi su takođe bili zatvoreni, a nisu radili ni advokati i javni beležnici.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Grčka zavisi od međunarodne pomoći od 2010. godine. Da bi dobila sredstva morala je da smanji plate, poveća poreze i sprovede reforme za povećanje budžetskih prihoda, ali je produbljena recesija izbrisala četvrtinu privrede, dok je skoro svaki četvrti zaposleni ostao bez posla.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U sklopu trećeg sporazuma o međunarodnoj pomoći, Grčka mora da sprovede niz temeljnih ekonomskih reformi da bi dobila pozajmice.

Video pogledajte ovde:

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Beta / AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vase ime

    18. maj 2017 | 01:05

    Demokratija + kriminal = Tiranija => Kapitalizam+Tiranija=Rob , matematika je jasna.

  • Miki

    18. maj 2017 | 07:52

    Svake godine pred sezonu ista priča?

  • Sasa

    19. maj 2017 | 18:07

    Ajde bio sam u Grckoj, ovako su ziveli: dolaze na posao oko 10.00-10.30, dobijaju stimulacije u vrednosti 20% plate ako se pojave redovno na poslu i u tacno vreme, taxisti te glatko odbiju ako im se ne svidja ruta, svi su imali neke apartmane i vikendice sa bazenom, kod nas su grci koii su studirali medicinu ziveli kao bogovi a oni nasi majmuni od profesora su se jos ulizivali tako sto su nas ostale terali da im simultano prevodimo jer boze moj kako ce grcki student da razume srpski iako su imali mogucnost da studiraju na engleskom nego vise se placa...pa onda taj isti grk dodje na ispit, ne moze da bekne nista a dobije 8 a nama srbima ti isti majmuni lupaju 6 ili pad na ispitu za neku sitnicu. E tako su ziveli...zato mi ih i nije zao, neka malo osete kako je to kad imas samo 100 eur u dzepu...snadji se imas diplomu iz beograda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA