• 24

ČUDO U LESKOVCU: Mali Dimitrije (2) progovorio na engleskom kao na maternjem

Za njega je crveno „red“, a umesto zašto uvek priupita „why?“, a mleko je „milk“

  • 24

Dimitrije iz Leskovca ima dve godine i svoje prve reči izgovorio je na engleskom jeziku. Iako odlično razume srpski, odbija da komunicira na maternjem jeziku pa su roditelji bili prinuđeni da potraže pomoć stručnjaka.

Teodora, sada imaš i svog princa: Preslatki Dušan (8) napisao i otpevao pesmu devojčici, koja je ujedinila Srbiju (VIDEO)

Za njega je crveno „red“, a umesto zašto uvek priupita „why?“, a mleko je  „milk“.

Roditelji su shvatili da se suočavaju sa ozbiljnim problemom u komunikacijskom razvoju njihovog deteta.

- Nije se odvajao od bebi-kanala koji emituju crtaće na engleskom jeziku. Ma koliko da smo u početku smatrali da nam je dete napredno i inteligentno pa je naučilo strani jezik tako rano, shvatili smo da se suočavamo sa velikim problemom. I to jer sa svojim vršnjacima odbija da komunicira na srpskom, babe i dede, kada ga čuvaju, ne razumeju ni jednu jedinu reč koju izgovori.

- Mi smo u čudu i strahu da će imati ozbiljnih problema u komunikaciji ako to ne sprečimo na vreme - priča za "Jugmediu" dvadesetšestogodišnja majka ovog mališana.

Postoje čak dva privatna vrtića na engleskom jeziku u Leskovcu  u koje roditelji vode decu zbog prestiža.

Stručnjaci iz Razvojnog savetovališta leskovačkog Dečjeg dispanzera, kojima se ova porodica obratila za pomoć, savetuju hitno „ukidanje“ takvih bebi-kanala i uključivanje deteta u vršnjačke grupe, kao i što češću i prirodniju komunikaciju sa bebom u tom razvojnom periodu.

Foto: jugmedia.rs

Foto: jugmedia.rs

- Dete treba obavezno da se uključi u vršnjačku grupu, pošalje u vrtić, zbog razvoja komunikacije i jezika i svakako se savetuje isključivanje svih tih kanala sa crtanim filmovima na stranom jeziku - kaže psiholog Razvojnog savetovališta Snežana Stojanović Plavšić.

Roditelji treba da budu zabrinuti zbog ovakve pojave, budući da one mogu biti biti simptom ozbiljnijih razvojnih poremećaja.

- Pre svega iz spektra autizma. Bez potrebe da zastrašujemo roditelje, treba im skrenuti pažnju na to da ako se te engleske reči pojavljuju izolovano i ne služe komunikaciji, onda je to sigurno problem zbog koga se treba obratiti stručnjacima. Jedan od simptoma nekog od oblika autizma je da dete ima problem u komunikaciji - upozorava Stojanović Plavšić.

Roditelji na žalost to često ne primećuju ili ne žele da prihvate.

- Ono što oni primećuju jeste da njihovo dete govori strani jezik i ponose se time. Ali ne primećuju da njihovo dete ima stereotipnu igru i ponašanje, da se njihovo dete ne uklapa adekvatno u vršnjačku grupu i druge stvari koje su od suštinskog značaja zbog kojih oni moraju da se konsultuju sa specijalistima - navodi ona.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Jugmedia)

Komentari

  • Jelena

    Moj sin ima 2 godine i 5 mjeseci,i prica i srpski,i engleski i njemacki.Od svakog jezika zna po dosta rijeci,i cak broji do 10 na sva tri jezika.

  • Vajj

    I moje dete gleda crtace na engleskom i govori red,blu,manki...i ttsl. Ali iste te reci kaze i na Srpskom. Pitanje je,koliko se majka bavila detetom? Da li ga je stavila ujutru ispred Baby TV-a,a ona radila dr.stv. ili provodila vreme na netu. Ja svom detetu svaku rec ponovim i na Eng. I na Srpskom. Ima 2g i 3 meseca i sve je ok. Ne ide u vrtic,ali ga svaki dan vodim u parkic da se igra sa gomilom dece i naravno pricam,pricam,pricam....jer je detetu vazan 'maternji' jezik.

  • SRBIJA

    Pa kad je čuo kako

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima