Mehanizacijom uništili humku Kinđa iz perioda bakarnog doba (FOTO)

U narodu postoje čak i verovanja da je “Kinđa” možda i grob čuvenog vojskovođe Atile hunskog

  • 4

Jedan od najčuvenijih arheoloških lokaliteta humka Kinđa, koja se nalazi na nekoliko kilometara od Kikinde, uništena je mehanizacijom, jedan deo je raskopan, a na površini su se pojavili ostaci keramike.

Kamenjar kod Gornjeg Milanovca krije tajnu staru nekoliko milenijuma: Misteriozni rudnik bakra o kome se malo zna (FOTO)

U SRBIJI SU KUĆE NA SPRAT PRAVLJENE PRE 6.000 GODINA! Neverovatno otkriće arheologa!

Kako je saopšteno iz Narodnog Muzeja u Kikindi, oštećen je severno-istočni deo ovog jedinstvenog arheološkokog lokaliteta, a devastacija je obuhvatila visinu od 3,5 metara visine humke.

Humka Kinđa smatra se dragocenim arheološkim nalazištem, prirodnim i kulturnim naslađem s obzirom na to da se na njoj nalazila autohtona vegetacija što nije slučaj sa drugim humkama. Jedino brdašce koje se nalazi u delu severnog Banata, teško je oštećeno, a prvi su to primetili članovi kikindskog Planinarskog društva “Kinđa” koji su obavestili stručnu službu Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica i Narodni Muzej u Kikindi.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Lidija Milašinović, direktor Narodnog muzeja u Kikindi, kaže da je ovo bila jedna od najdragocenijih humki:

- Arheološka istraživanja nisu rađena na ovom delu, prema dosadašnjoj analogiji može se zaključiti da je pripadala bakarnom dobu i najezdi stepskih plemana, dok na osnovu njene velečine zaključujemo da je reč o grobnom mestu osobe visokog ranga - rekla je Milašinovićeva.

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika iz Subotice, navodi u svom saopštenju da je ovim aktom učinjena nepopravljiva šteta jednom od najznačajnijem arheološkom lokalitetu:

- Humka Kinđa upisana je kao arheološki lokalitet u Prostorni plan opštine Kikinda koji je usvojen 2013. godine. Nalazi se na katastarskim parcelama i u vlasništvu firme ''Almex Kinđa''. Zbog nastale štete, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica preduzeće neophodne mere i izdati upozorenje firmi Almex Kinđa, a Narodni muzej Kikinda ovom prilikom apeluje na vlasnike pomenute firme, ali i širu javnost da se pridržavaju zakonom propisanih procedura kako bi se u budućnosti izbegla uništenja i sačuvalo zajedničko nasleđe - navodi se u saopštenju subotičkog zavoda.

Foto: Tanjug/Saša Petrović Foto: Tanjug/Saša Petrović

U blizini ovog arheološkog lokaliteta sačuvano je pravo arheološko blago-ostaci naselje sa materijalom kasnog neolita, odnosno vinčanske i potiske kulture. Pre dve godine na ovom lokalitetu rađena su opsežna arheološka istraživanja na čelu sa nemačkim istraživačem Patrikom Mertlom gde je na površini od 1,5 hektara pronađeno naselje od dvadeset kuća koje su se nalazile na ovom tlu pre 4.500 god.p.n.e.

Humka Kinđa, iako veštački predstavlja najvišu tačku, odnosno brežuljak severnoistočnog dela Banata. U narodu postoje čak i verovanja da je “Kinđa” možda i grob čuvenog vojskovođe Atile hunskog, pa nije ni čudo što je ovo brdašce poznato kao arheološko blago koje u sebi čuva tajnu još uvek neotkrivenu.

Daljinac baner

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    18. maj 2017 | 18:32

    Ima li nesto, sto je vredelo, a da nismo unistili? Sami sebi smo najveci neprijatelji.

  • Zolika

    18. maj 2017 | 18:37

    Kikindsko planinarsko društvo... hahaha! LOL!!!

  • Simon

    18. maj 2017 | 18:34

    Pa poznati smo po tome da prvo uništimo, pa posle krpimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA