≫ 

Novi udarac za naš budžet: Sprema se poskupljenje proizvoda bez kojeg većina Srba ne može!

Slabiji rod u Brazilu i Vijetnamu glavni je uzrok za globalnu nestašicu i formiranje cene na svetskom tržištu

  • 8

Za više od polovine građana Srbije koji svakodnevno uživaju u konzumiranju kafe, stiže novi šok - poskupljenje ovog crnog zrna!

Novi udar na džep građana: Evo šta sve poskupljuje - benzin i kafa su samo početak!

Od početka godine zabeležen je skok u ceni od 10 do 20 odsto, pišu Večernje novosti, koje najavljuju da će i naši potrošači ponovo osetiti udarac po džepu.

Naime, slabiji rod u Brazilu i Vijetnamu glavni je uzrok za globalnu nestašicu i formiranje cene na svetskom tržištu.

Stručnjaci tvrde da su povećanje akciza zbog usklađivanja sa rastom cena na malo u 2016. godini i jačanje američke valute od 10 odsto u odnosu na dinar dodatno otežali poslovanje svih proizvođača kafe, koji su posle više od dve godine korigovali maloprodajne cene.

- Poremećaj je usledio zbog nedovoljne proizvodnje robuste, tako da u odnosu na isti period prošle godine cena sirove kafe gotovo 50 odsto veća. Prednjači robusta, mada je sličan rast zabeležen i kod arabike, što je kulminiralo u januaru - rekao je za ovaj list Andrej Bele, direktor strateškog poslovnog područja kafa u "Atlantik grupi".

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezda

    19. maj 2017 | 07:51

    Samo trazite razlog da nesto poskupi. Mala Vam je zarada na kafu. Sram Vas bilo vise. Kad dolar padne niko ne spusta cenu, ni goriva ,ni kafe, niti bilo kog drugog proizvoda. A kad skoci dolar svi trljaju ruke

  • Belfagor

    19. maj 2017 | 09:02

    Zašto da poskupi? U našoj kafi ima najmanje kafe, kao što u suhomesnatim proizvodima najmanje ima mesa.

  • Ivan

    19. maj 2017 | 07:48

    Pa samo da je kafa manje vise sve je poskupelo 30% u naprednoj srbiji kurs evra ode 4% ,a oni sve poskupe 30%: kacamak 450g prije51,00 sada67,50, kafa grand200 g prije 201,00 sada 259,00 da li je poskupljenje to 10-20% NIJE ekonomisti to je 30% poskupljenje ma jos 50% udri samo po narodu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA