Odao je najveće američke tajne, promenio pol i bio 7 godina zbog toga u zatvoru: Sada je objavila prvu fotku sa slobode (FOTO)

Nedugo nakon izricanja presude Mening je objavio da se oduvek osećao kao žena, promenio je ime i zatražio hormonsku terapiju i operaciju promene pola

  • 2

Bivša američka vojnoobaveštajna analitičarka Čelsi Mening izašla je iz američkog vojnog zatvora u sredu, sedam godina nakon što je uhapšena zbog krađe poverljivih dokumenata i njihove predaje Vikiliksu, što je bilo najveće odavanje poverljivih informacija u istoriji SAD, prenose agencije.

Čelsi Mening oslobođena posle sedam godina zatvora

Prema vojnom saopštenju, 29-godišnja Mening je puštena iz zatvora u Fort Livenvortu u Kansasu, prenosi agencija Reuters.

Mening je osuđena na 35 godina zatvora, ali ju je u januaru, nekoliko dana pre isteka mandata, pomilovao tadašnji predsednik Barak Obama.

Vojnik star 29 godina, koji je rođen kao Bredli Mening i tako se zvao do 2013. i izražene želje da promeni pol, središnja je figura najvećeg curenja poverljivih dokumenata u američkoj istoriji. Kao američki vojnik na službi u Iraku, Mening je 2010. ukrao stotine hiljada tajnih dokumenata i isporučio ih Vikiliksu. Dokumente je prikupio radeći kao vojnoobaveštajni analitičar.

Godine 2013. proglašen je krivim po 19 od 21 tačke optužnice i osuđen na 35 godina zatvora. Nedugo nakon izricanja presude Mening je objavio da se oduvek osećao kao žena, promenio je ime i zatražio hormonsku terapiju i operaciju promene pola.

Mening je iz zatvora objasnila da se ne smatra pacifistkinjom i da se pridružila vojsci kako bi branila svoju zemlju. Opisuje sebe kao humanistu koju je za objavu dokumenata motivisala vera u transparentnost.

Foto: Wikipedia/ Flickr / Bradley Manning Support Network Foto: Wikipedia/ Flickr / Bradley Manning Support Network

- Javnost ne može odlučiti koje su akcije ili politike opravdane ili neopravdane ako ne zna niti najosnovnije podatke o njima i učincima koje će izazvati - rekla je.

Među dokumentima koje je dostavila Vikiliksu su stotine hiljada diplomatskih depeša, dosijea o zarobljenicima u Gvantanamu i izveštaja o incidentima u vojsci.

Tužilaštvo ju je tokom suđenja nazvalo izdajicom čiji su potezi ugrozili živote američkih vojnika, a odbrana je tvrdila da se radi o osobi sa dobrim namerama koja je želela da otkrije pravo lice rata.

Nakon izlaska iz zatvora, Čelsi Mening objavila je ovu fotografiju i tako svima pokazala kako sada kao žena izgleda.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA