Građani Srbije ukazali najveće poverenje - Komercijalnoj banci

Piker: „Za Komercijalnu banku profitabilna 2017. godina“

  • 0

U prva tri meseca ove godine, Komercijalna banka ostvarila je dobit od dve milijarde i 483 miliona dinara, odnosno oko 20 miliona evra. Taj finansijski rezultat je značajno bolji od planiranog i za više od tri puta je veći nego u prvom kvartalu prošle godine, kaže predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke dr Aleksander Piker i dodaje da se pozitivan trend nastavlja.

U prvom intervjuu po preuzimanju dužnosti u Komercijalnoj banci krajem 2015, izjavio sam da je najveća domaća banka ,,uspavana lepotica“, a upravo smo svedoci njenog ,,buđenja - istakao je Piker.

Objašnjavajući poslovni preokret u poslovanju Komercijalne banke, u odnosu na prošlogodišnji negativni finansijski rezultat, Piker kaže da Komercijalna banka ima zdrav poslovni model.

- Kao banka kojoj klijenti  - građani Srbije ukazuju najveće poverenje, koje smo naporno gradili godinama, Komercijalna banka ima značajnu depozitnu bazu, koja i dalje raste. To što banka uživa poverenje svojih klijenata velika je vrednost, pogotovo u vremenima kada opada reputacija mnogih banaka. Ovakva depozitna baza je konzervativno upotrebljena u fer distribuciji na kredite u sektoru stanovništva, malih i srednjih preduzeća i privrede - naglasio je Piker. Što se tiče poslova sa stanovništvom, treba naglasiti da Komercijalna banka nije u značajnijoj meri angažovana u plasiranju kredita u švajcarskim francima, što dodatno doprinosi stabilnoj poziciji Banke.

Foto: Promo Foto: Promo

- Tokom 2016.  značajno smo proširili ponudu za klijente, uključujući digitalne proizvode i prilagodili smo internu strukturu banke zahtevima modernog vremena.  Zajedno sa starim modelom, stvaramo dodatni prihod, ali bez oštrog kresanja troškova, jer naši zaposleni u filijalama jesu upravo oni koji nose poverenje naših klijenata - objašnjava Piker.

Prema njegovim rečima, bankarska kriza iz 2008. nije zaobišla Srbiju i uprkos generalno konzervativnom pristupu, Komercijalna banka je bila suočena sa velikim iznosom korporativnih kredita, koji su postali neproduktivni.

- Međutim, moram priznati da je u to vreme „spori“ pristup Komercijalne banke bio neadekvatan -   umesto stvaranja rezervi i adekvatnog obezvređenja plasmana, kao što su činile sve druge srpske banke još od 2010, naša banka to nije činila. Kao što se ispostavilo, dodatna obezvređenja su bila preko potrebna, što je i pokazalo dijagnostično  ispitivanje  NBS-a u 2015”, rekao je predsednik IO Komercijalne banke.

U statistici NBS se lako može videti da su troškovi po osnovu kreditnog rizika većih srpskih banaka iz 2010. pa naovamo bili više nego dvostruko veći od troškova rizika Komercijalne banke.

Piker posebno ističe da “nakon što su ove činjenice predstavljene krajem 2015. novi menadžment je započeo detaljniju kontrolu kreditnog portfolija, dok je istovremeno izveštavanje privatizacionih konsultanata, takođe sugerisalo da je iznos ispravki vrednosti i rezervisanja nedovoljan“.

Foto: Promo Foto: Promo

On dodaje da je Komercijalna banka po završetku dijagnostičkog ispitivanja poslovanja od strane NBS u 2015, trebalo da obezbedi dodatno obezvređenje tokom 2016. Na primer, dok su druge banke prenele velike loše dužnike u NPL kategoriju još pre više godina, Komercijalna banka ih je i dalje držala u „proizvodnoj“ oblasti. Bilo je neophodno to ranije uraditi, ali je situacija sada rasčišćena i novi menadžment ima prostor da banku vodi putem održivog razvoja“.

Piker podseća da je Komercijalna banka, zbog zdravog poslovnog modela, imala pozitivan neto operativni prihod i prethodne dve godine, pre obračuna ispravki vrednosti.

- Dodatni jednokratni efekat registrovan je u prvom kvartalu 2017. i zbog pozitivnih rešenja sudskih postupaka za naplatu potraživanja. Tokom 2016. takođe smo započeli sa novim pravnim pristupom upravljanja i rešavanja portfolija problematičnih plasmana, između ostalog i  ubrzanjem tempa postupaka koji u nekim slučajevima datiraju čak iz prošlog veka. Za sada, celokupni bilans rada je pozitivan, a poseban skok se dogodio u februaru - istakao je Piker. Kako navodi, menadžment banke i dalje je oprezan, konzervativno planirajući rezervisanja i za 2017, i do sada je prijatno iznenađen ostvarenim poslovnim rezultatima“.

Govoreći o predstojećoj privatizaciji, predsednik IO Komercijalne banke naglašava da će banka nastaviti da razvija poslovni model zasnovan na digitalizaciji, ojačaćemo  interakciju između naših klijenata i zasposlenih investiranjem u naše zaposlene. Upravo smo završili prvi ciklus novooformljene interne KomBank akademije, gde pravimo naše buduće rukovodioce - rekao je Piker.

Model privatizacije će odrediti akcionari banke na predlog privatizacionog savetnika. Kao primarni zadatak rukovodstva u procesu privatizacije, Piker navodi nastojanje da se održi i poveća vrednost banke, što se može napraviti jedino ostvarivanjem sve boljih poslovnih rezultata. “Komercijalna banka  se „budi“ a dobra vest je da je ona zaista „lepotica“ na srpskom bankarkom tržištu“, zaključio je u razgovoru predsednik IO Komercijalne banke dr Aleksander Piker.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA