Tramp potpisao sa Arapima niz sporazuma vrednih više od 380 milijardi dolara

Veći deo paketa odnosi se na ono što su SAD obećale Saudijcima još pre dolaska Trampa na vlast

  • 6

Američki predsednik Donald Tramp i saudijski kralj Salman potpisali su niz sporazuma u vrednosti više od 380 milijardi dolara, koji će biti realizovani u narednih 10 godina.

ARAPI U ŠOKU: Tramp i Melanija su stigli u Rijad, ali ona je napravila fatalnu grešku (FOTO)

Prvog dana posete Trampa Saudijskoj Arabiji dogovorena je prodaja američkog oruzja vrednog skoro 110 milijardi dolara tom kraljevstvu koje je tradicionalni saveznik Vašingtona, saopštila je Bela kuća.

- Ovaj paket odbrambene opreme i usluga predstavlja podršku dugoročnoj bezbednosti Saudijske Arabije i Zalivskog regiona u svetlu iranskih pretnji -naveo je neimenovani zvaničnik Trampove administracije, prenosi AFP.

On je dodao da će ovom prodajom biti poboljšana saudijska "mogućnost da doprinese antiterorističkim operacijama širom regiona, čime će se smanjiti teret koji se nalazi na vojsci SAD u obavljanju ovih operacija".

AP je juče u najavi ovog dogovora Vašingtona i Rijada naveo da su u tom paketu tenkovi, bojni brodovi, sistemi raketne odbrane, radarska i komunikaciona kao i tehnologija sajber bezbednosti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Veći deo paketa odnosi se na ono što su SAD obećale Saudijcima još pre dolaska Trampa na vlast.

AP je naveo da je Trampova administracija u petak informisala američki Kongres i da će prodati 500 miliona dolara vrednu isporuku precizno vođene municije Saudijskoj Arabiji.

Stejt department je naveo da će ta municija poboljšati preciznost saudijske vojske, posebno u Jemenu gde je kritikovana zbog civilnih žrtava u borbi protiv pobunjenika koje podržava Iran.

Američki predsednik Donald Tramp pozvaće na jedinstvo u borbi protiv radikalizma u islamskom svetu, kada danas bude govorio u Saudijskoj Arabiji, a te napore će okarakterisati kao "borbu između dobra i zla", navodi AP pozivajući se na nacrt Trampovog govora.

Tramp će tom prilikom izbegavati oštru antimuslimansku retoriku kakvu je koristio u predsedničkoj kampanji, a neće pominjati ni demokratiju ni ljudska prava, kako je navedeno u unapred pripremljenom govoru, koji je podložan izmenama, navodi američka agencija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jao

    21. maj 2017 | 09:04

    Rusi i Kina naoruzati Iran, Ameri Saudijce i pocece tamburanje izmedju shita i sunita kao u Iranu na globalnim planu. Pitanje je samo kako ce ih namjestiti CIA i zapadni lobiji. Do tad ce se raditi na novom krvoprolicu izmedju Turaka i Kurda. U medjuvremenu ce muslimani kurcem lagano da osvajaju EU. Razmnozavanje. Bice jos ovdje ringispila...

  • Mislim

    21. maj 2017 | 10:53

    Pa dje ce prvo nego tamo dje su pare .

  • Lovac g-8

    21. maj 2017 | 09:58

    Баш некако променио политику америке.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA