SKANDAL BEZ PREMCA: "Politika" prodata Rusima preko noći, iza kupovine navodno stoji finansijer DS! (FOTO)

U Udruženju novinara Srbije tvrde da je sa ruskom kompanijom, koja je kupila srpski medij, povezan Miroslav Bogićević, navodno finansijer Demokratske stranke

  • 4

Kompanija "Ist medija grup", registrovana u Rusiji, od juče je novi vlasnik 50 odsto kompanije "Politika novine i Magazini", pošto je nemačka medijska grupacija VAC prodala svoj udeo. Udruženje novinara Srbije tvrdi da je sa ruskom kompanijom povezan jedan od finansijera Demokratske stranke, biznismen Miroslav Bogićević.

Ova prodaja i promena vlasnika najstarijeg dnevnog lista u Srbji dogodila se juče, praktično "preko noći". Vlasnik preostalih 50 odsto i dalje je "Politika - Akcionarsko društvo za novinsko-izdavačku i grafičku delatnost".

Nemački VAC je početkom aprila ponudio državi da otkupi njenih 50 odsto vlasništva u Politici za iznos od 4,7 miliona evra uz preuzimanje "određenih obaveza" koje nisu bile precizirane. Ova kompanija je pre dve godine najavila povlačenje iz jugoistočne Evrope, a do sada su već prodali svoje kompanije u Makedoniji i Bugarskoj.

UNS: FINANSIJER DS-a POVEZAN SA NOVIM VLASNIKOM!

Povodom prodaje "Politike" oglasilo se Udruženje novinara Srbije navodeći da je zaprepašćeno saznanjem da je najstariji dnevni list u Srbiji "krišom i preko noći promenio vlasnika".

- Iza leđa javnosti, udeo nemačkog VAC-a u vlasništvu 'Politike' od pedeset posto prodat je do sada potpuno nepoznatoj firmi 'Ist medija grup' sa sedištem u Moskvi, čiji je direktor izvesni Uroš Stefanović - navodi se u saopštenju UNS-a.

U tom udruženju zahtevaju da odlazeća Vlada Srbije, premijer Mirko Cvetković i ministar kulture Predrag Marković, kao i zamenik premijera Ivica Dačić podrobno obaveste javnost o svim okolnostima te, kako kažu, skandalozne transakcije.

- Prema saznanju UNS-a, imućni biznismen Miroslav Bogićević, jedan od finansijera Demokratske stranke, povezan je sa Ist medija grupom, a mesecima je nagoveštavano da će upravo on finansirati kupovinu "Politike", posredstvom "Kurira" ili na drugi način - piše u saopštenju.

UNS navodi da je "Politika" važna srpska institucija o čijoj sudbini je država preuzimala brigu i na taj način što je zadržala polovinu vlasništva, "zlatnu akciju" u uređivačkim i izdavačkim poslovima i pravo preče kupovine u slučaju prodaje VAC-ovog dela.

Neka od pitanja koje je postavio UNS su i da li je Uprava za sprečavanje pranja novca proverila poreklo kapitala(?), zatim ko je dao pokriće za kredit kojim je kupljena "Politika"(?), kao i da li je istina da je reč o transakciji vrednijoj od deset miliona evra(?). Takođe, iz UNS-a pitaju i šta je razlog ekspresnog upisa novog vlasnika "Politike" u Agenciji za privredne registre (APR), što se dogodilo već juče, odnosno istog dana kada je zahtev podnet, kao i da li je tačno da je advokat "Ist medija grupe" bivša zamenica direktora APR.

(M. S. / RTS / Foto: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • strikla

    17. jul 2012 | 17:19

    A jel bio skandal bez premca kad je Politiku kupilo "SS" preduzece iz nemacke da zabasuruje i razvodnjava napad i ubistva NATO-a!?

  • Natasa

    17. jul 2012 | 17:52

    Skandal!? Ja ga ne vidim.

  • Rade

    17. jul 2012 | 19:49

    Od sada cu da citam samo Politiku!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA