≫ 

Tramp stigao u Izrael, Melanija blješti u belom: Obilaze Jerusalim - sveti grad muslimana, hrišćana i Jevreja (FOTO)

Tramp će biti prvi predsednik SAD koji će tokom svog mandata obići Zid plača, najsvetije mesto na kojem Jevreji mogu da se mole

  • 0

Predsednik SAD Donald Tramp stigao je danas u Izrael avionskim letom iz Saudijske Arabije, prenosi Rojters. On je u poseti ovoj zemlji u društvu svoje supruge Melanije koja, kao i inače, privlači pažnju medija i javnosti.

Tramp je prvi predsednik SAD na najsvetijem mestu u Jerusalimu: Dok je stajao kod Zida plača, svima je zapao za oko jedan detalj (FOTO) (VIDEO)

Agencija navodi da će Tramp imati odvojene sastanke i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i sa palestinskim premijerom Mahmudom Abasom u pokušaju oživljavanja mirovnih pregovora.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Navodi se da je Trampov avion "Er fors uan" sleteo na aerodrom "Ben Gurion" u Tel Avivu letom za koji se veruje da je bio prvi direktni za Izrael iz prestonice Saudijske Arabije Rijada, gde je šef Bele kuće boravio prethodna dva dana.

Rojters podseća da je Tramp na devetodnevnoj međunarodnoj turneji po Bliskom istoku i Evropi, njegovoj prvom boravku u inostranstvu od preuzimanja funkcije u januaru, koju će okončati u subotu posetom Vatikanu, Briselu i Siciliji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas u Izraelu da je došao iz Saudijske Arabije, gde je tokom vikenda bio u poseti, sa novim razlogom za nadu da mir i stabilnost mogu biti postignuti na Bliskom Istoku.

- Tokom mog puta prethodnih dana, otkrio sam nove razloge za nadu. Imamo pred sobom retku priliku da donesemo bezbednost i stabilnost i mir u ovaj region, pobedimo terorizam i stvorimo harmoničnu budućnost, prosperitet i mir, ali to možemo da postignemo samo ako radimo zajedno. Ne postoji drugi način -rekao je Tramp, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je izjavio je danas da Teheran mora smesta da prestane sa finansijskom i vojnom podrškom "terorista i ekstremista" i ponovio da Iranu nikad neće biti dozvoljeno da poseduje atomsko oružje.

- Najvažnije, SAD i Izrael jednoglasno mogu da kažu da Iranu nikada ne sme da bude dozvoljeno da poseduje nuklearno oružje - nikada, i mora smesta da prestane sa smrtonosnim snabdevanjem, obukom i opremanjem terorista i ekstremista - rekao je Tramp prilikom sastanka sa izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom, prenosi Rojters.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da se nada da će poseta američkog predsednika Donalda Trampa biti "istorijska prekretnica" u postizanju mira u regionu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Neka se vaš prvi dolazak u naš region pokaže kao istorijska prekretnica na putu ka pomirenju i miru -rekao je Netanjahu u govoru dobrodošlice Trampu, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je naveo da Izrael deli odanost miru sa SAD i da "Izreal pruža ruku mira svim našim susedima, uključujući Palestince".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Inače, on će biti prvi predsednik SAD koji će tokom svog mandata obići Zid plača, najsvetije mesto na kojem Jevreji mogu da se mole, a nalazi se u istočnom Jerusalimu. Tramp će tokom posete pokušati da pronađe put ka postizanju izraelsko-palestinskog mira, u čemu njegovi prethodnici nisu uspeli, dok on tvrdi da bi to moglo biti lakše nego što "ljudi misle", prenosi AFP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Obići će dva simbolična mesta u Jerusalimu, svetom gradu muslimana, hrišćana i Jevreja. Najpre će obići Crkvu svetog groba, sagrađenu na mestu gde hrišćani veruju da je Isus razapet, sahranjen i vaskrsao, a potom je predviđena njegova poseta Zidu plača, ili Zapadnom zidu, koja je izazvala polemiku pre Trampovog polaska iz Vašingtona, kada su zvaničnici SAD odbili da kažu da li taj zid pripada Izraelu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Da podsetimo, Tramp je tokom predizborne kampanje obećao da će premestiti ambasadu SAD u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim i da će priznati taj grad kao prestonicu Izralea.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA