Nemci napali Hrvate: Sedlarov film o Jasenovcu falsifikuje istoriju (VIDEO)

Nemački list konstatuje da Sedlar u tom filmu Jasenovac predstavlja ne kao logor, već kao sabirni centar i radni logor i tvrdi da je ''logor smrti'' postao tek nakon 1945. kada su vlalst preuzeli komunisti pod vođstvom Josipa Broza Tita

  • 7

Nešto više od mesec dana nakon što je dokumentarni film o Jasenovcu, autora Jakova Sedlara, uprkos protivljenjima dela hrvatske javnosti, ipak, nagrađen nagradom Grada Zagreba, nemački dnevnik Frankrufter rundšau objavio je oštru kritiku u kojoj potvrđuje da je reč o projektu , koji falsifikuje istoriju.

Antifašisti, Jevreji i Srbi udruženi: Protive se nagradi reditelju Sedlaru za film "Jasenovac-istina" (VIDEO)

Nemački dnevnik proziva i gradske oce zbog dodeljene nagrade Sedlaru.

Uz podsećanje da je odluka gradskih vlasti da nagradu Grada Zagreba dodeli upravo Sedlarovom filmu "Jasenovac - istina", koji je sve samo ne to što kazuje naslov, izazvala veliki skandal u Hrvatskom, RF napominje da je Sedlarovom dokumentarac bio prikazan i u Tel Avivu, kao i da se Sedlarova "istina" sastoji od potpunog okretanja naglavačke istorije konc-logora Jasenovac.

List, naime, konstatuje da Sedlar u tom filmu Jasenovac predstavlja ne kao logor, već kao sabirni centar i radni logor i tvrdi da je ''logor smrti'' postao tek nakon 1945. kada su vlalst preuzeli komunisti pod vođstvom Josipa Broza Tita.

Berlinski dnevnik navodi i da Sedlar tvrdi da su "komunisti u Jasenovcu ubili mnogo više ljudi nego ustaše toekom svoje četvorogodišnje vladavine" i da je to "mit" koji u Hrvatskoj od proglašenja nezavisnosti neguju desničarski publicisti, tvrdnja za koju nema uverljivih dokaza.

Podseća se i da su hrvatski novinari ukazali na nekoliko falsifikata u Sedlarovom filmu, poput onog sa navodnom naslovnicom Vjesnika iz 1945., te da bi sve to "trebalo da bude dovoljno da se o Sedlarovom filmu ne diskutira kao o serioznom, a kamoli da mu se dodeli nagrada".

U tekstu objavljenom pod naslovom "Hrvatsko falsifikovanje istorije na filmskom platnu " navodi se i da se "istorijski revizionizam filma ''Jasenovac - istina'' sada širi i među iseljenim Hrvatima", da se ovaj problematični film prikazuje u hrvatskim kulturnim centrima širom Nemačke, kao i da je na berlinskom prikazivanju filma u publici bio prisutan i apostolski nuncije u Nemačkoj, Nikola Eterović.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan pfc

    23. maj 2017 | 12:41

    A zašto sad naša vlast ne napravi naš film, zasnovan na stvarnim događajima i da onda bude prikazivan na svim filmskim manifestacijama širom sveta,.. Ili neko misli da će sve samo od sebe da se desi, dokle cete mučiti istinu

  • dudule

    23. maj 2017 | 12:25

    DA opet naglasimo sto rece jedna pametna glava "Hrvati su najhrabriji narod na svijetu, ne zato sto se nikog ne boje vec zato sto se niceg ne stide"...sramotna nacija

  • Nikola

    23. maj 2017 | 16:18

    Eeee moji sinovi tisucljetne kulture...Ducic vas je najbolje opisao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA