Spektakl pokraj Kanjiže: Od moćnih traktora blato prskalo na sve strane, publika oduševljena! (FOTO)

Cilj manifestacije je okupljanje poljoprivrednika koji koriste savremene mašine, ali i onih koji su ostali verni starim tradicionalnim traktorima

  • 0

Deseta po redu manifestacija “Traktorijada” i ove godine održana je u selu Trešnjevac kod Kanjiže. Oko 200 traktora, od onih najmodernijih do oldtajmera starih pola veka, prodefilovalo je na ovoj neobičnoj manifestaciji koja je okupila traktoriste iz Vojvodine i više hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva.

FOTO-UBOD: Crvene haljinice u Novom Sadu ponosno poziraju pored najmoćnijeg traktora na svetu od 350.000 evra

Foto:Istvan Kepe Foto:Istvan Kepe

Discipline u kojima su moćne mašine odmeravale svoje snage, bile su pravo iznenađenje za sve koji su posmatrali igru ovih džinovskih mašina teških i po nekoliko tona. Najinteresantnija za sve posetioce bila je vožnja traktorista po blatu, kao i vuča betonskih stubova po blatnjavim kaljugama, zatim vožnja i ubrzanje na suvom, kačenje priključaka i povlačenje tereta.

Blato koje je prskalo na sve strane nije zaustavilo traktoriste da pokažu koliko su njihove mašine pune snage, pa su svojim traktorima upadali u blato, a zatim se ponovo pokretali vukući ogromne betonske gromade.

Prema rečima organizatora iz Omladinske organizacije "Kumbaja" iz Trešnjevca, cilj manifestacije je okupljanje poljoprivrednika koji koriste savremene mašine, ali i onih koji su ostali verni starim tradicionalnim traktorima.

Foto:Istvan Kepe Foto:Istvan Kepe

Kako nam kaže Šandor B. iz Sente koji i dalje koristi stari traktor IMT 577:

- Obrađujemo više od 30 hektara zemlje, mi smo porodica koja živi od poljoprivrede. Najbitnije je da nas mašina služi, uskoro ćemo obnoviti mehanizaciju, pa se nadam da ćemo kupiti savremeniju mašinu. Stari traktori ukoliko se održavaju mogu posao u poljima dobro da urade, mada uz savremenije mašine radovi teku mnogo brže - kaže Šandor.

Veran starom modelu "Zetor 50 super" ostao je i Mokuš Šandor koji kaže da je traktor star koliko i vlasnik:

Foto:Istvan Kepe Foto:Istvan Kepe

- Imam 62 godine, pa mogu da kažem da smo traktor i ja vršnjaci. Kupio sam ga pre petnaestak godina u obližnjem selu i za sve ove godine odlično me služi. Ne obrađujem zemlju sa njim nego prevozim, sve, od drva, kukuruza pa do sena - kaže nam ovaj poljoprivrednik.

Foto:Istvan Kepe Foto:Istvan Kepe

Jubilarnoj "Traktorijadi" prisustvovao je i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine koji je rekao da su ovakve manifestacije od velikog značaja za sve poljoprivrednike koji se druže, ali i razmenjuju dragocena iskustva u svom poslu:

- Traktori nisu uvek u centru pažnje i ovom manifestacijom pokazujemo koliko su oni od značaja za sredinu u kojoj se koriste kao glavno sredstvo za rad. Koliko se manifestacija razvila govori i podatak da je pre 10 godina bilo svega nekoliko traktora na manifestaciji dok ih danas ima više od dve stotine - rekao je Pastor.

Foto:Istvan Kepe Foto:Istvan Kepe

Moćne mašine vrednih poljoprivrednika, osim svoje snage pokazale su da je bavljenje poljoprivredom osnovna delatnost u Vojvodini i da mehanizacija, bila ona savremena ili tradicionalna, predstavlja veliki pomak u obrađivanju zemlje koja se nekada ručno radila.

Daljinac baner

(Dragana Ivanić / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA