≫ 

Studenti iz Beograda i Niša fascinirani novom borskom topionicom! (FOTO)

- Sve je čisto i nema dima, a procesi su automatizovani - kazala je Tanjugu Branka Radovanović, student Mašinskog fakulteta u Nišu

  • 1

Više od 200 studenata niškog, borskog i beogradskih fakulteta posetilo je Rudarsko-topioničarski basen Bor i, u skladu sa savremenim težnjama Univerziteta u Beogradu ka dulanom obrazovanju, na licu mesta videlo šta ih očekuje nakon završetka studija.

Utisci su im bili daleko iznad očekivanja jer su mislili da je "u metalurgiji sve prljavo".

- Ovde je sve veoma čisto i nema dima, a procesi su automatizovani. Sve što sam videla mi se dopalo i mnogo nam znači to što sam konačno mogla i da vidim u praksi ono o čemu učim teoriju. Iskreno, očekivala sam da je metalurgija prljav proces - kazala je Tanjugu Branka Radovanović, student Mašinskog fakulteta u Nišu.

Naučni saradnik Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milisav Ranitović bio je u Boru, kako kaže, u vreme kada su se nova Topionica i Fabrika sumporne kiseline gradile, pa je ovoga puta u prvi plan istakao "impresivne rezultate rada"

- To se, pre svega, odnosi na ekološke parametre. Po informacijama koje smo čuli od inženjera svi proizvodni kapaciteti su ispunjeni, što ukazuje i na punu opravdanost jedne ovakve investicije i njeno postojanje u Srbiji - izjavio je Tanjugu Ranitović.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

On je dodao da su ovakve studentske posete od suštinskog značaja za njihovo školovanje, edukaciju, trening i osposobljavanje za sutrašnji rad.

- Ono što mi izučavamo na celom univerzitetu, ne samo na našem fakultetu, nema velikog značaja dok se ne dođe u posetu ovako velikom industrijskom kompleksu - rekao je Milisav Ranitović.

Student završne godine  Građevinskog fakulteta u Beogradu sa Odseka za upravljanje projektima u građevinarstvu Abel Duran bio je, kako nam je rekao, zadivljen "kapitalnom srpskom investicijom".

- Imali smo sreću da su neki od naših profesora bili angažovani na ovom projektu, tako da se i dan-danas na fakultetu prepričavaju iskustva iz Bora, a studenti na osnovu tih praktičnih primera mogu dosta da nauče o organizaciji jednog kompleksnog poduhvata u kome je, kako sam čuo, u jednom trenutku učestvovalo preko 700 radnika. Apsolutno smo oduševljeni svime što smo videli, kao i gostoprimstvom ljudi koji su bili zaduženi da nam pokažu sve ovo -  istakao je Duran.

Najupečatljiviji utisak  mladom Duranu jeste sam proces proizvodnje bakra i "temperatura tih ploča koje se vade od fantastičnih 1.300 stepeni".

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Uz sve pohvale RTB-u Bor što im je omogućio da vide kako se dobija bakar, prodekan Mašinskog fakulteta u Nišu, profesor Dejan Mitrović istakao je važnost ovakvih poseta za pravac kome fakultet teži.

- Dualno obrazovanje je korisno jer studenti mogu da se upoznaju sa onim što ih čeka posle studiranja. Veoma su zainteresovani i postavljali su mnogo pitanja, a to znači da im se dopalo što su danas ovde - rekao je profesor Mitrović.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Rekonstrukcija topionice i izgradnja nove Fabrike sumporne kiseline u Boru trajale su tri i po godine. Brown-field investiciju podržala je kanadska EDC banka koja je "Boru" odobrila robni kredit od 135 miliona evra, a garant je bila država Srbija. Kompletna nova metalurška linija, sa svim pratećim postrojenjima i lokalnom komponentom radova, koštala je ukupno 257,7 miliona evra. Vlada Srbije je za završetak izgradnje uplatila RTB-u Bor dodatnih 30 miliona evra. RTB danas uredno otplaćuje ovaj robni kredit i EDC banci u dan izmiruje nemalu ratu. Anuitete će plaćati na svaka tri meseca do juna 2020. godine, a dosad je izmireno  44,5 miliona dolara i 23,6 miliona evra.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA