Stefanović u Rusiji: Srbija gradi kapacitete za otkrivanje sajber napada

Ukazavši da pretnje u sajber prostoru mogu doći sa bilo koje strane, Stefanović je ukazao na to da veliki procenat slučajeva sajber kriminala u Srbiji, osim od naših, dolazi i od građana susednih država

  • 3

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas na Međunarodnoj konferenciji o pitanjima bezbednosti koja se održava u Rusiji, da je visokotehnološki kriminal, posle terorizma možda i najveća pretnja po globalnu bezbednost i da se na njega mora pružiti zajednički odgovor.

 

POČELI HAKERSKI NAPADI NA SRBIJU: Niko nije zaštićen, prva na meti jedna televizija! Kad ubace virus, traže pare!

 

Ako dobijete mejl sa ponudom za posao u PDF-u, ne otvarajte: Hakeri napadaju, stradalo i preduzeće na jugu Srbije!

 

-  U povezanom sajber prostoru postoje velike mogućnosti za izvođenje sajber napada čiji obim i intenzitet mogu veoma veliki -  rekao je Stefanović na konferenciji čija je ovogodišnja tema "Uloga savremenih tehnologija u međunarodnoj informatičkoj bezbednosti i mere za njeno očuvanje“.

 

Podsetivši na nedavni "rensomver“ napad koji je blokirao oko 200.000 računara širom sveta, Stefanović je istakao da taj napad u Srbiji nije ugrozio kritičnu infrastrukturu i da je prijavljeno samo nekoliko izolovanih slučajeva.

 

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

 

Uprkos tome, kako je naveo, nadležne službe odmah su upozorile građane i institucije koje mere bi trebalo da preduzmu kako bi povećali zaštitu svojih računara.

 

Ministar je ocenio da informaciona bezbednost postaje veoma važan faktor u međunarodnim odnosima, kao i da uspostavljanje sigurnog sajber prostora nije moguće bez aktivnog učešća mnogih aktera.

 

- Sve države treba da sarađuju i sprovode odgovarajuće korake kako bi se obezbedio adekvatan nivo informacione bezbednosti, izvršila priprema za odbranu od napada i podigla svest građana o rizicima - poručio je Stefanović.

 

Prema njegovom mišljenju, države treba da sarađuju, posebno u uspostavljanju efikasnih i odgovornih mehanizama za razmenu informacija, upozorenja i obaveštenja o incidentima u sajber prostoru.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

 

- Moramo odrediti kontakt tačke i učiniti informacije lako dostupnim. Poseban fokus treba da bude na zaštiti kritične infrastrukture, a naročito ako incidenti imaju uticaja na više država -  naveo je srpski ministar policije.

 

Ukazavši da pretnje u sajber prostoru mogu doći sa bilo koje strane, Stefanović je ukazao na to da veliki procenat slučajeva sajber kriminala u Srbiji, osim od naših, dolazi i od građana susednih država.

 

- U ovim slučajevima, saradnja policijskih jedinica koje se bore protiv sajber kriminala je veoma važna i mora se unapređivati. Srbija je potpisnica Budimpeštanske konvencije o sajber kriminalu i ima dosta uspeha u borbi protiv ove vrste kriminaliteta - rekao je Stefanović i naglasio da je organizaciona jedinica za borbu protiv sajber kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova relativno često uključena u sinhronizovane međunarodne operacije.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak, Wikimedia

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak, Wikimedia

 

Srbija, kako je rekao, gradi kapacitete za otkrivanje napada u sajber prostoru, identifikovanje napadača i brzo reagovanje, ali je i dalje, kao i mnogo razvijenije zemlje, podložna pretnjama iz sajber prostora. Ukazavši da je situacija u oblasti informacione bezbednosti u Srbiji mnogo bolja nego ranije, Stefanović je podsetio da je u januaru 2016. godine usvojen Zakon o informacionoj bezbednosti, kojim se po prvi put sistemski uređuje ova oblast, kao i da je Vlada Srbije obrazovala Telo za koordinaciju poslova informacione bezbednosti.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    24. maj 2017 | 20:20

    A uniforme i cipele na.

  • VAN

    24. maj 2017 | 18:34

    Sajber napadi su najnoviji način ratovanja i znanja iz te oblasti mogu biti od izuzetne koristi. Zato želim budućim srpskim ratnicima mnogo sreće.

  • Niko

    24. maj 2017 | 17:55

    Nase odeljenje za visokotehnoloski kriminal je najbolje u ovom delu sveta. Sami smo razvili sistem koji moze da slusa Skype kao domaci proizvod. Zasto ne pretstavite to rusima i ostatku sveta!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA