≫ 

Pitali su Putina gde je nastala ćirilica: Zbog njegovog odgovora upravo je počeo mali rat na Balkanu (FOTO)

Prvo su agresivno reagovali Bugari: Da li je moguće da Putin ne poznaje istoriju?

  • 14

Vladimir Putin sastao se juče sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i tom prilikom, baš na Dan slovenske pismenosti, prokomentarisao kako je slovensko pismo u Rusiju stiglo iz Makedonije.

Haos i u Rusiji: Uhapšeni teroristi koji su planirali napad na Moskvu!

Ova opaska ruskog predsednika izazvala je burne reakcije u bugarskoj javnosti i kod tamošnjih ministara.

- Slovenski alfabet je u Rusiju došao sa makedonskog tla - rekao je Putin Ivanovu, koji je odao počast slovenskim prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju, tvorcima glagoljice, koja je služila kao baza za sadašnje slovensko pismo.

Međutim, među prvima koji su ovo prokomentarisali bila je Ekaterina Zahaieva, bugarska ministarka spoljnih poslova, koja je i autorka nekoliko knjiga o odnosima na Balkanu, koja je na svom Fejsbuk profilu jasno stavila do znanja koliko je Putin pogrešio.

- Nastajanje slovenske pismenosti ne može se odvojiti od Bugarske države, i iznenađena sam da predsednik najveće slovenske nacije ne zna istoriju - aludirajući da činjenicu da je Bugarska oduvek želela da prisvoji Makedoniju, što su u nekoliko navrata i uspevali, zbog čega sve što je njihovo smtra za svoje.

Bugarski premijer Bojko Borisov otišao je i korak dalje i naveo da takvim komentarima Rusija pokušava da izvrši pritisak na Sofiju preko Srbije i Makedonije.

Inače, dva lidera, ruski i makedonski, imali su i više nego uspešan sastanak, a Putin je tom prilikom naveo da Rusija s posebnom pažnjom prati šta se dešava u Makedoniji i da želi da se unutrašnjepolitička stuacija razvija saglasno Ustavu i demokratskim principima.

Ivanov je sa druge strane ocenio kao prijateljski, konstruktivan i sadržajan sastanak sa Putinom, koji se interesovao o situaciji u Makedoniji i na Balkanu, budući da celi region prolazi kroz turbulentan period, preneli su skopski mediji.

Na početku sastanka ruski predsednik je Ivanovu čestitao nagradu "Njegova svetost patrijarh moskovski i cene Rusije Aleksej Drugi" koju mu je juče uručio ruski patrijarh Kiril.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Studenkinja teologije

    25. maj 2017 | 15:38

    Moj pradeda i deda bili su teolozi.citala sam stare spise o cirilo i metodi.da oni jesu iz makedonije Bugari su 1914godine prisvojili pirinsku mskedoniju a grci egejsku sve do Soluna i zato svpjtaju ove svece.ovo je istorijski dokazano.a bugari nisu Sloveni niti grci sloveni su makedonci srbi crnogorci hrvati slovenci poljaci rusi.

  • Тутор

    25. maj 2017 | 15:31

    Бугари нису словенског порекла.

  • Српкиња

    25. maj 2017 | 15:31

    Путин је у праву.Не подразумева се ова данашња Македонија,већ и делови који су под Грчком,Бугарском и Србијом.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA