Od četvrtka nova pravila kada penzioner umre: Više niko neće morati da ide i odjavljuje smrt bližnjih, evo kako teče novi postupak

Mnogi nisu znali da se penzioner posebno odjavljuje iz fonda, pa se dešavalo da penzije nastavljaju da ležu na račun preminulog, što je bio gubitak za fond, ali i obaveza bližnjih da kansije taj nobav vraćaju sa kamatom

  • 12

U slučaju smrti penzionera, onaj koji je platio sahranu dobija naknadu troškova, ali mora da podnese zahtev i priloži ostala dokumenta, a fond po službenoj dužnosti pribavlja umrlicu.

Kakva priča: Čika Mile radio kao portir punih 35 godina, nije mogao da skupi za auto, a onda su mu prišli učenici i kolege (FOTO)

Država penzioneru 2 godine davala po 84 dinara više, sad traže te pare nazad (FOTO)

Sa punom primenom Zakona o opštem upravnom postupku, od 1. juna upisivanje u matičnu knjigu umrlih automatski će se prosleđivati sudovima i Fondu PIO.

Tako će država odmah prestajati sa isplatom penzije, a građani više neće morati posebno da obaveste fond o nečijoj smrti.

Mnogi nisu znali da se penzioner posebno odjavljuje iz fonda, pa se dešavalo da penzije nastavljaju da ležu na račun preminulog, što je bio gubitak za fond, ali i obaveza bližnjih da kansije taj nobav vraćaju sa kamatom.

- U slučaju smrti korisnika penzije, lice koje je snosilo troškove sahrane, ima pravo na naknadu pogrebnih troškova. Da bi se ostvarilo pomenuto pravo, neophodno je podneti zahtev koji se može dobiti u svakoj filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje ili odštampati sa sajta pio.rs u meniju Obrasci - rekli su u fondu za Srpski telegraf.

Fond po službenoj dužnosti pribavlja izvod iz matičnih knjiga umrlih (kada nije priložen uz zahtev). Pored izvoda, radi ostvarivanja prava na naknadu, potrebni su i dokazi kojima raspolaže stranka (originalan račun o plaćenim troškovima sahrane), izjava stranke o načinu isplate naknade (na kućnu adresu, preko tekućeg računa...).

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

U samom obrascu zahteva za naknadu pogrebnih troškova naveden je spisak dokaza potrebnih za ostvarivanje prava.

Da bi se ostvarilo pravo na novac, oni koji su platili sahranu moraju da prilože:

- Izvod iz matične knjige umrlih

- Račune o troškovima sahrane

- Fotokopiju lične karte podnosioca zahteva

- Ček od penzije preminulog korisnika iste

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Srpski Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    29. maj 2017 | 11:05

    Nemoj slučajno da vlada i ostali paraziti budu oštećeni. Bolje bi bilo da penzionere likvidiraju a oni posle da uživaju.

  • Xyxy2

    29. maj 2017 | 11:04

    Iz birackog spiska se ne brise ni posle tri direktne, licne, personalne odjave najrodjenijih

  • Dragan

    29. maj 2017 | 09:44

    Ne moze odmah da prekine isplatu penzije,jer se penzija prima unazad. Ako je umro 29, maja ima pravo na penziju za maj koju ce fond isplatiti u junu,i onda se prekida isplata?jel to mozete objasniti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA