≫ 

Pokojni grčki premijer bio je dobar prijatelj Slobodana Miloševića: Micotakis mu je ostao odan do samog kraja

Micotakis je tom prilikom izrazio i ličnu podršku Miloševiću i rekao je da za balkanske narode neminovan politički kompromis

  • 5

Bivši premijer Grčke Konstantin Micotakis, koji je danas preminuo u 98. godini, poznat je i po prijateljstvu sa nekadašnjim predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem.

Preminuo bivši premijer Grčke Konstantin Micotakis

Dok je bio premijer Grčke od 1990. do 1993. godine, Micotakis je održavao bliske odnose sa Miloševićem i pokušavao je da diplomatskim naporima reši problem rata u Bosni.

Jedan od brojnih susreta odigrao se i u Beogradu 27. maja 1999. godine, dok je još trajalo NATO bombardovanje SRJ, a tada je pokojni grčki premijer promovisao diplomatsko rešavanje krize na Kosovu, prenosi aparchive.com.

On je tom prilikom izrazio i ličnu podršku Miloševiću i rekao je da za balkanske narode neminovan politički kompromis.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Tada je Milošević izjavio da njegova zemlja želi da nađe mirno diplomatsko rešenje i da samo UN može u tome da joj pomogne.

Njemu se u to vreme spremala optužnica od strane Međunarodnog tribunala za ratne zločine, prenosi aparchive.com.

Micotakis je prilikom svoje posete Beogradu pozdravio i predsednika Srbije Milan Milutinovića, koji je takođe optužen od strane suda u Hagu.

Ubrzo nakon 5. oktobra 2000. godine i konačnog pada Miloševića, Micotakis je u jednom intervjuu rekao da Milošević ostaje njegov prijatelj koga bi opet rado ugostio uprkos svemu što se desilo u Jugoslaviji.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

U intervjuu za "VIMAgazin" Micotakis je, upitan kako se oseća sada "kada se sve ovo dešava s Miloševićem" rekao da "Milošević još igra ulogu u Srbiji".

- Slučaj Miloševića nije kao slučaj Čaušeskua, otpadnika koga je narod obesio. Milošević je imao uz sebe bar 35 odsto srpskog naroda i zato smatram da će on i ubuduće imati ulogu - rekao je tada Micotakis, prenosi b92.net.

Na pitanje o tome kakav je Milošević koga je dobro upoznao, Micotakis je rekao da je bivši predsednik SRJ "tvrd, inteligentan, ali pre svega efikasan" i ocenio da je "Milošević svoju ulogu igrao pravilno".

Pored Miloševića, Micotakis se družio i sa porodicom bivšeg predsednika SAD Džordža Buša Starijeg, kojeg je često ugošćavao u svojem domu na Kritu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    29. maj 2017 | 10:47

    Šta znači pravi prijatelj. Veran do groba. Alal ti vera.

  • MNE

    29. maj 2017 | 15:56

    Kamo srece da se nikad nije pojavio. Najbolje godine zivota mi je unistio. I on i onaj nas vazdasnji premijer i gospodar Crne Gore. Igrali se malo rata pa svaki rat izgubili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA