≫ 

Bračni par, svako za svoju zemlju, napravili istu stvar: Majka makedonskog denara i otac slovenačkog tolara (FOTO)

Biljana Unkovska i Rudolf Španzel dizajnirali su valute svojih zemalja

  • 1

Oni su bračni par. Ona je iz Makedonije, on iz Slovenije, a oboje su pre 25 godina, nakon raspada Jugoslavije, svako za svoju zemlju napravili istu stvar – dizajnirali su valutu. Biljana Unkovska (65) - makedonski denar, a njen suprug Rudolf Španzel (69) - slovenački tolar.

BIZARAN HOBI BRAČNOG PARA: "Čudno je kad te u oči gleda čovek koji će za nekoliko sekundi biti mrtav" (FOTO)

Nju zovu “majka makedonskog denara”, valute koja je još u upotrebi, a njega “otac slovenačkog tolara”, koji je prestao da se koristi od kako je Slovenija postala članica Evropske unije.

Foto: nlb.mk Foto: nlb.mk

Povodom četvrt veka od monetarnog osamostaljenja Slovenije, u Ljubljani je, gde živi porodica Unkovki-Španzel, u novembru bila otvorena velika zajednička izložba “Zlatni prah”, a krajem prošlog meseca i u izložbenom salonu NLB Tutunske banke u Skoplju.

- Radi se o velikoj stvari, o prepoznavanju državotvornosti naše dve zemlje. Žao mi je što je moj tolar izdržao samo 15 godina jer smo postali deo EU, a denar Biljane još živi, evo već 22 godine - izjavio je Rudolf Španzel.

Foto: nlb.mk Foto: nlb.mk

On je zet istaknutog makedonskog reditelja i kosmopolite Slobodana Unkovskog, pa se sa bratom svoje žene često druži.

Njegova supruga Biljana je i danas veoma uzbuđena što je pre 21 godinu na međunarodnom konkursu dobila prvu nagradu za dizajn makedonske valute – denara.

Foto: sdk.mk Foto: sdk.mk

- Veoma mi znači da su banknote još uvek žive, da ih narod voli i da nisu zastarele. Svakako, znači mi i to što sam sa Rudijem autor moneta naših otadžbina, to je primer za Ginisa - uz osmeh je izjavila Biljana Unkovska.

Treći član ove umetničke porodice, njihov sin Dorijan Španzel (33) je konceptualni umetnik, školovan u Veneciji. On je na izložbi novčanica i drugih radova svojih roditelja izložio novac budućnosti.

Foto: nlb.mk Foto: nlb.mk

- Ovo je mala šala, mala provokacija. Moje pare su za rezervu, u slučaju da se EU raspadne, pa da Slovenija ima pripremljene nove, lepe i moderne banknote - rekao je u šali Dorijan.

Foto: nlb.mk Foto: nlb.mk

Svo troje iz porodice Španzel su slobodni umetnici. Pored moneta, na izložbi su predstavili i deo svojih dela, konceptualno međusobno različitih.

Rudolf je poznat i istaknut portretista, Biljana je carica u svetu rajskih vrtova, a Dorijan u svetu modernog grafičkog dizajna.

Daljinac baner

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • engi

    31. maj 2017 | 16:07

    A sto nas briga za dve neprijateljski nastrojene nacije,koje nacrtao njihove bezvredne pare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA