≫ 

Preminuo bivši diktator Paname Manuel Norijega (83) (FOTO)

Noriega je stavljen u indukovanu komu tokom marta ove godine nakon teške operacije mozga

  • 1

Smrt zloglasnog lidera obznanio je sadašnji predsednik Paname Hose Karlos Varela na svom Tviter nalogu, gde je napisao: "Smrt Manuela Noriege zatvara jedno poglavlje u našoj istoriji. Njegove ćerke i porodica zaslužuju da ga sahrane u miru".

Novi ambasador Ekvadora: Asanž je haker, protivim se tome, ali može da ostane kod nas

Noriega je stavljen u indukovanu komu tokom marta ove godine nakon teške operacije mozga.

Panamom je ovaj general i diktator upravljao od 1983. do 1989. Norijega je od kraja 1950-tih bio saradnik CIA-e. Vlast je preuzeo 1983. i bio je jedan od najvažnijih američkih saveznika sve do Američke invazije Paname 1989. godine kada su ga su se Sjedinjene Države odrekle zbog optužbi za trgovinu drogom i pranje novca.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

Norijega je zarobljen u akciji i prebačen u SAD. Suđeno mu je 1992, a svoju kaznu je odležao 2007. godine. SAD su ga isporučile Francuskoj 27. aprila 2010. godine da bi mu se i tamo sudilo za pranje novca.

Norijega je učvrstio svoj položaj de fakto vladara u avgustu 1983. kada je unapredio sebe u čin generala. Pružio je Sjedinjenim Državama nove povlastice, i, uprkos sporazumima o Panamskom kanalu, dozvolio je SAD da uspostave stanice za prisluškivanje u Panami. Pomagao je proameričke gerilce u Nikaragvi kao posrednik u slanju američkog novca i oružja po nekim tvrdnjama.

Njegov brutalan režim prošaran je bio nasiljem i trgovinom drogom, pogotovo sa kolumbijskim bosem Pablom Eskobarom.

Noriega je upravljao nestancima desetina političkih oponenata, čije masovne grobnice su kasnije pronađene a tela iskopana blizu Tokumen vojne baze, sa vidnim znakovima mučenja.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

Norijega je rođen u Panama Sitiju 11. marta 1934. godine. Opredelio se za karijeru profesionalnog vojnika. Najveći deo obrazovanja dobio je u peruanskoj Vojnoj školi Horiolos u Limi. Takođe je prošao obuku iz obaveštajnog i kontraobaveštajnog rada u Školi Amerika u Fort Galiku 1967, kao i kurs psiholoških operacija u Fort Bragu, Severna Karolina. Promovisan je u pripadnika Panamske nacionalne grade 1967, a u čin poručnika je unapređen 1968.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    30. maj 2017 | 08:36

    A posle svakog "diktatora" u zemlji zavlada haos. Prvo se raduju, a posle ga prizeljkivaju nazad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA