• 4

TAČNO U 13:35 SATI: Pobili su ljude u Varvarinu na pijačni dan, pa zapucali na sve koji su prišli da pomognu

Most u Varvarinu gađan je u dva navrata, iako je u prvom srušen, avioni NATO-a su se, tri do šest minuta kasnije vratili i izvršili drugi napad, među poginulima i Sanja Milenković (16), učenica Matematičke gimnazije u Beogradu

  • 4

Na današnji dan 1999. godine, tačno u ovo vreme, 13.35 sati dogodio se masakr u Varvarinu. Toga dana avioni bombarderi NATO-a, koji su pripadali nemačkoj vojsci, bombardovali su u dva navrata most u Varvarinu kada je poginulo deset a povređeno 30 civila.

Nećete vi da ginete, ja ću: Milenko je pre 18 godina izgovorio ove teške reči i krenuo u poslednju bitku sa NATO avionima (FOTO)

NATO raketa je pre 18 godina spržila leskovačkog Romea i Juliju: Dok su vagoni goreli, delovi ljudskih tela leteli su na sve strane

Iako je vazdušni napad na ovaj mali grad počinjen u sred dana, po vedrom vremenu, kada se oko mosta nalazilo više od 1.000 ljudi, zvaničnici NATO-a su napad nazvali "legitimnim“ a žrtve "kolateralnom štetom“.

Vazdušni napad na most izvršen je na pravoslavni praznik Svetu Trojicu i pijačni dan, kada se u blizini mosta nalazilo preko 1.000 ljudi. Tog dana bilo je vedro i sunčano vreme, što znači da su piloti NATO bombardera imali dobru vidljivost.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

U prvom napadu koji je otpočeo oko 13.25 sati most je pogođen sa dve rakete. Kao posledica pogodaka raketama, most je odvojen od srednjeg nosača, sa gradske strane srušen je u reku, dok je drugi kraj skliznuo na uzvišenu obalu, tako da je na kraju deo dug oko 100 metara visio pod jakim uglom srušen u Moravi.

U prvom napadu život su izgubile tri osobe, a najmanje pet osoba je povređeno.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Iako je most već bio srušen, avioni NATO-a su se, tri do šest minuta kasnije vratili i izvršili drugi napad ispalivši još dve rakete koje su usmrtile sedam i teško povredile još dvanaest civila koji su u međuvremenu došli kako bi pomogli povređenima u prvom napadu. Tela većine ubijenih bila su raskomadana.

Foto: Printskrin RTS Video

Foto: Printskrin RTS Video

Među ubijenim civilima bila je i šesnaestogdišnja Sanja Milenković, učenica Matematičke gimnazije u Beogradu. Sanja je prethodne godine bila đak generacije u varvarinskoj osnovnoj školi, a prema nekim tvrdnjama i najuspešniji učenik u istoriji ovog grada.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

U Srbiji se ovaj napad smatra zločinom protiv nedužnih civila, koji je NATO avijacija namerno izvšila.

Sredstvima Srba iz Švajcarske, preko Fonda dijaspora za maticu, od jula do novembra 1999. godine na mestu gde se nalazio most koji je razoren, izgrađen je novi dvostruko širi most, a pored mosta spomenik žrtvama.

Svakog 30. maja ovde se održava pomen žrtvama.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Vikipedija)

Komentari

  • Pas laje, vetar nosi

    Niko i nikada ne sme u ime ovog naroda i onoliko " kolateralne štete", pomenuti ulazak u ozloglašeni NATO! Zar niko neće odgovarati za svo zlo koje su nam naneli?

  • Profesor biologije

    Ta osnovna škola treba da promeni ime u čast poginule učenice Sanje Milenković jer je bila učenica generacije i primer ostalima.

  • Dragan

    To su vaši strateški prijatelji i donatori davali su nam bombe na poklon a svaka vredi velike pare a šta za Rokicu znače pare ništa. A vi i dalje trčite ka njima kao ovce na solilo.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima