SJAJNA VEST: Biće manje provizije za plaćanje karticama u Srbiji

Visoke trgovačke naknade koje naplaćuju banke trgovcima jedan su od osnovnih razloga zašto trgovci na malo odustaju od prijema plaćanja platnim karticama i prihvataju samo plaćanja gotovinom

  • 8

Narodna banka Srbije se zauzela za smanjenje međubankarskih naknada, što treba da dovede i do pada visokih naknada koje banke naplaćuju trgovcima za svako plaćanje izvršeno platnom karticom, a zbog kojih trgovci neretko odustaju od prijema plastike i prihvataju samo plaćanje gotovinom.

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Evo da li je bolje da na letovanje nosite KEŠ ili KARTICU!

PAZITE KADA DIŽETE NOVAC SA BANKOMATA: Pronađen "skimer" koji skida podatke sa kartica!

NBS je danas objavila na svom sajtu Nacrt zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, čijim bi se usvajanjem ograničile međubankarske naknade i uredila druga pravila u poslovanju sa platnim karticama.

Međubankarsku naknadu plaća banka prihvatilac (koja trgovcu obezbeđuje POS terminal, realni ili virtuelni, i izvršava platne transakcije inicirane platnom karticom) banci izdavaocu platne kartice za svaku izvršenu platnu transakciju na prodajnom mestu, objašnjava se u saopštenju NBS.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Ove naknade predstavljaju značajan deo trgovačke naknade koju banka prihvatilac naplaćuje trgovcu za svako plaćanje izvršeno upotrebom platne kartice.

Visoke trgovačke naknade koje naplaćuju banke trgovcima, a čiju visinu u značajnoj meri opredeljuju međubankarske naknade, predstavljaju jedan od osnovnih razloga zašto trgovci na malo odustaju od prijema plaćanja platnim karticama i prihvataju samo plaćanja gotovinom.

Posledica toga, kako ističu iz NBS, nije samo smanjenje udela bezgotovinskih plaćanja u odnosu na gotovinu, nego i veći potencijal za sivu ekonomiju.

Foto: ingenico.us Foto: ingenico.us

Nacrtom zakona je predviđeno da se ograničavanje međubankarskih naknada sprovede u dve faze - za prvih devet meseci primene zakona međubankarske naknade bi se smanjile na nivo od 0,5 odsto za debitne kartice i 0,6 odsto za kreditne kartice, a nakon toga na nivo od 0,2 posto za debitne i 0,3 procenta za kreditne kartice.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

- Osnovni cilj navedenog zakona je da se snižavanjem međubankarskih naknada, kao generatora koji usmerava tržište u neoptimalnom pravcu, stvore uslovi da konkurencija među bankama i kartičnim sistemima dovede do snižavanja cena prihvatanja platnih kartica za trgovce a samim tim i potrošače s obzirom na to da se visoki troškovi koje trgovci imaju po ovom osnovu po pravilu preko viših cena roba i usluga prelivaju na krajnje korisnike - navodi se u saopštenju.

Narodna banka Srbije poziva građane, stručnu javnost i sve druge zainteresovane strane da u okviru javne rasprave svoje sugestije i primedbe na Nacrt zakona dostave do 20. septembra 2017. godine.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pot

    30. maj 2017 | 19:45

    Verovatno cu doboti dosta minusa ali da su banke bezobrazne jesu!Drzim obicnu kafanu i sve mi ide na BELO,svaka provucena kartica banka uzme 2%od racuna,na godisnjem nivou ispadne reket od 400-500 evra,pitam se zasto???mozda za dobrotvorne svrhe,ma vazi...!!

  • Srbija

    30. maj 2017 | 17:40

    Bila bi sjajna vest da na karticama ljudi imaju para...

  • ela

    30. maj 2017 | 18:41

    Samo kes nista vise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA