Šokantno svedočenje bivšeg pukovnika JNA za Telegraf: Imao sam 3 susreta sa NLO iznad Jadrana, ali sam morao da ćutim o tome! (FOTO) (VIDEO)

Suad je ćutao o susretima sa neidentifikovanim objektima 30 godina, a sada tvrdi da nema čega da se boji

  • 69

- Oni koji su doživeli ovu vrstu susreta nerado pričaju o tome zbog neverice na koju nailaze, pa čak i podrugljivih pogleda i sumnji u mentalno zdravlje onoga koji priča - kaže mi Suad Hamzić, koji je 30 godina bio pilot Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane Jugoslovenske Narodne Armije. Tvrdi da je u toku svoje duge karijere imao čak tri bliska susreta sa neidentifikovanim letećim objektima, i ti susreti su, sve do skoro, bili državna tajna.

Rusi komunicirali sa vanzemaljcima?! Putin je pored "nuklearnog kofera" dobio i tajnu fasciklu o NLO, SSSR je radio eksperimente (VIDEO)

Suad je ceo život bio brži od zvuka, pa ni dane u penziji ne provodi u miru. Stalno putuje, radi, a sada je objavio i knjigu "Letačke priče Suada Hamzića" u koju je pokušao da smesti sve najvažnije trenutke svoje karijere.

Na moje pitanje da li se boji posledica jer sada govori o nečemu što je decenijama čuvano kao državna tajna, osmehuje mi se ponosno, dok mu u oku igra onaj dobro poznati žar čoveka koji je ceo život branio otadžbinu i bezbroj puta za nju stavio glavu u torbu. Jasno mi je da kod takvih ljudi nema mesta strahu.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

- Ne bojim se sada, kao što se nisam bojao ni tada kad se desilo. Mislim da političari ne govore o tim stvarima jer se boje da će uneti paniku među narod. Ali, ja lično smatram da je krajnje vreme da se pomirimo sa tim da nismo sami u svemiru - govori mi, i ponovo mu u pogledu vidim da se priseća jednog od susreta sa NLO.

- U proleće 1972. po lepom vremenu, nekako u ranim popodnevnim časovima, u prednjoj kabini aviona MIG-21 poleteh na rutinsko izviđanje vremena. Na oko 6000 metara, kada smo postizali zadatu visinu negde iznad Plaškog, napred, malo udesno od pravca našeg leta, na velikoj visini ugledah vrlo bleštavo osvetljen predmet poput velike zvezde srebrnastog sjaja. Produžim ka objektu, jasno ga vidim, približavam se. Ovo kao da lebdi, javih preko radio stanice - priseća se Suad.

Foto: Čitalac Telegrafa Foto: Čitalac Telegrafa

- Približavam se objektu koji je još znatno iznad, na 17, 19, možda 22 ili 24.000 metara!? Ali što sam mu bliže, sve je veći. Pokušavam utvrditi da li je okruglog ili diskolikog oblika. U momentu taj objekat krenu u suprotnom pravcu, ka zapadu, smanjivao se, intenzitet bleštavila se smanji, ugasi i u sekundi mi nestade iz vidokruga!

- Ono što me impresioniralo je što je krećući se brzinom od 4,5 ili 6000 km/h – tu brzinu postigao trenutno! Iz mesta, kako bi to rekli u žargonu. Ne, on nije ubrzavao. Taj objekat je krenuo i nestao tom brzinom!

O ovom, prvom susretu, nije pričao ni sa kim. Znao je da ne sme.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Nekoliko meseci kasnije bio je lep letnji dan bez ijednog oblaka na nebu. Suad je ležao na jednoj od uskih klupa na aerodromu u Bihaću i gledao u svetloplavo podnevno nebo iznad aerodroma.

- Ugledah srebrenasti balon prečnika nešto večeg od jednog metra koji svaki dan tačno u podne meteorolozi sa našeg aerodroma puštaju, prate instrumentima i mere pravce vetra i karakteristike vazdušnih strujanja. Bio je na visini oko 600, možda 700 metara. Pogledah na sat. Još 15-ak minuta, pa podne. Meteorolozi malo poranili, nestrpljivi valjda ili nekome netačan sat. Ustadoh sa klupe. Gledam. Nešto mi čudno - priča nekadašnji pilot.

- Evo ga NLO, izgovorih ne znajući šta drugo da kažem, a da i drugima skrenem pažnju na taj balon koji mi se nekako neuobičajeno ponaša. Koji stoji u mestu, ne penje se, ne smanjuje se do iščezavanja iz vidokruga kada se popne na preko 3.000 – 4.000 metara ili uroni u neki oblak.

Printskrin: YouTube/secureteam10 Printskrin: YouTube/secureteam10

- Odjednom, nepoznati objekat u sekundi nestade iz vidokruga. Ubrzao je trenutno, bešumno, opet u pravcu zapada, Plitvičkih jezera. Nas nekoliko koji smo tog momenta gledali u taj objekat, samo se zgledasmo. Nismo čak ni komentarisali. Nismo imali šta i o čemu da komentarišemo.

Suad je posle tog susreta nastavio da obavlja svoje dužnosti, kao da se ništa nije desilo. Međutim, nije prošlo ni godinu dana, a novi susret se desio.

Bilo je to krajem 1973. ili početkom 1974. godine. Leteo je svoj drugi trenažni noćni let.

- Nad severnom periferijom Karlovca postigoh zadatu visinu kada mi kontrolor naredi zaokret ka jugu. Upravo po preletu tog mesta, ugledah ispred sebe na daljini od nekoliko kilometara niz svetala kojima sam se brzo približavao. Ispustih vazdušne kočnice ne menjajući snagu motora.

- Vidim svetla. Kao kod putničkog aviona – javih.

- Nema tu nijednog civila – čuh odgovor kontrolora sa zemlje.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

- Približio sam mu se i imao utisak da svetla lagano menjaju nijansu, boju između svetlo zelene, žute i blago ljubičaste. Nisam imao predstavu kojih dimenzija je taj objekat, koliko duga je linija čudnih svetala.

- Niti sam kome pričao, a niti me ko pitao šta sam video i doživeo u tom letu. Prosto, tada se o tome nije govorilo. Sve do sad, kada sam napisao knjigu o svojim iskustvima - priznaje nam Suad.

Pukovnik Suad Hamzić rođen je 16.7.1945. godine u Sarajevu. Završio je srednju vojnu školu Maršal Tito Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva u Mostaru, a zatim je u jesen 1963. primljen u Vazduhoplovnu vojnu akademiju JRZ-a u Zadru koju je pohađao do 1966. godine.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Leteo je na F-84 Tunderjetu, F-86 Sabreu i svim verzijama MiG-21 koje je JNA imala u službi.

Bio je vojni ataše u Turskoj, naš pilot koji je testirao avione u SAD... Otišao je 1993. u penziju poručivši kolegama: "Sa vama više ne mogu, a protiv vas neću!".

Hamzić je jedan od dvojice pilota Mig 21 koji je 20. avgusta 1970. poslat da "preplaši" američku Šestu flotu koja se našla blizu Briona dok je Tito bio na odmoru. Nad Istrom je presreo američki "avaks", a aprila 1974. nije uspeo da obori špijunsku sondu zakačenu za balon nad bosanskim šumama. Umakla mu je u oblake.

Knjigu "Letačke priče Suada Hamzića" možete poručiti OVDE.

Daljinac baner

(J. Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gazalgurgani

    30. maj 2017 | 20:21

    “Sa vama više ne mogu, a protiv vas neću!” Svaka vam cast.

  • MinaGogi

    30. maj 2017 | 20:52

    Časni oficiri i pre svega dostojni poštovanja reaguju isto. Moj otac, visoki oficir i profesor, Narodni Heroj je tada rekao "ovo nije moj rat" i tu se priča završila. Zato su ratni profiteri iz svih strana napunili svoje džepove krvavim novcem na žrtvama dok ih karma ne stigne.

  • Nesko

    30. maj 2017 | 19:48

    Postavlja se pitanje i dva odgovora zasto bi taj covek lagao da bi prodao knjogu ili je stvarno video nlo ipak je to pilot zdrav i psihicli stabilan i ja mu verujem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA