≫ 

Usred Srbije ukinuli smer na srpskom jeziku: 385 učenika mora u susedni grad na školovanje!

Za razliku od srpskih predstavnika, Mađarski nacionalni savet uspeo je da se izbori da smer ekonomski tehničar na mađarskom jeziku nastavi da se sprovodi u školama

  • 7

U gimnaziji i ekonomskoj školi u Bačkoj Topoli ukinut je smer ekonomski tehničar koji se predaje na srpskom jeziku, tako da su učenici primorani da školovanje nastave u okolnim gradovima poput Subotice, Kule i Sente.

Velika ispovest "dođoša": Evo kako reaguju Beograđani kad čuju ijekavicu

Kako prenose Večernje novosti, jedna od tih 385 učenika je i maturantkinja Milica A. čiji su roditelji frapirani odlukom Ministarstva prosvete da i pored preporuke ove opštine, ipak ukine smer na srpskom jeziku.

- Gde da upišem dete? Za gimnaziju nije, a nije ni za veterinarskog tehničara - kaže Miličina majka Zorica.

Za razliku od srpskih predstavnika, Mađarski nacionalni savet uspeo je da se izbori da smer ekonomski tehničar na mađarskom jeziku nastavi da se sprovodi u školama.

- Ne razumemo odluku koja će, nažalost, imati velike posledice i po đake i po nastavni kadar. Ova ekonosmka škola samo je jedna od oko 20 širom Srbije koje su ove godine izgubile po jedno odeljenje, Ministarstvo je smanjilo broj slobodnih mesta u odnosu na broj osmaka, te ove godine 72.232 mala maturanta konkuriše na 76.131 slobodno mesto u srednjim školama.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    31. maj 2017 | 09:35

    Samo kod nas ima skola na svim jezicima

  • Serdar janko vukotic

    31. maj 2017 | 12:53

    Ne bunite se.. sledeci put opet zokruzite..

  • Hm

    31. maj 2017 | 10:51

    Bruka i sramota,Srbija nestaje zahvaljujuci nama samima.Sve smo prodali i pogazili,da mi je znati ko s djavolom tikve sadi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA