Trampov diplomatski skandal! Dao svim svetskim liderima svoj broj telefona, američke tajne službe poludele

Stručnjaci upozoravaju da je Trampova komunikacija ugrožena i lako dostupna za špijuniranje

  • 3

Američki predsednik Donald Tramp dao je broj svog mobilnog telefona svetskim liderima i pozvao ih da ga direktno pozovu, što je neobična praksa koja krši diplomatski protokol i zadaje brige o bezbednosti i tajnosti komunikacije prvog čoveka SAD, ocenjuje agencija AP.

AFERA COVFEFE: "Tramp je nepismen!" Ljudi osuli paljbu po američkom predsedniku jer pravi neoprostive greške dok tvituje

Tramp je apelovao na lidere Kanade i Meksika da ga zovu direktno na mobilni, ali je samo kanadski premijer Džastin Trudo iskoristio njegovu ponudu, navode neimenovani zvaničnici američke administracije.

Predsednik SAD razmenio je brojeve i s novim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, naveli su francuski zvaničnici, ali nisu precizirali da li Makron planira da iskoristi otvorenu liniju s Trampom.

Direktna komunikacija svetskih lidera mobilnim telefonima možda izgleda moderno, ali u diplomatskoj areni predstavlja kršenje diplomatskog protokola i otvara brojna bezbednosna pitanja, navodi AP.

Stručnjaci upozoravaju da je Trampova komunikacija, bez korišćenja neke od sigurnih telefonskih linija Bele kuće, ugrožena i lako dostupna za špijuniranje.

- Ako razgovarate preko otvorene linije svako ko ima mogućnost da prati takvu komunikaciju, to će sasvim sigurno i učiniti - rekao je bivši savetnik Pentagona Derek Kolet.

Kako se navodi, ni Bela kuća ni kancelarija Dzastina Trudoa nisu odgovorile na zahtev za komentar.

Tramp obično obavlja pozive putem sigurnih linija iz Bele kuće ili predsedničke limuzine, ali ukoliko koristi mobilni telefon, čak i onaj koji mu je dodelila vlada, njegovi pozivi su ugroženi i lako dostupni za špijuniranje, navode stručnjaci za nacionalnu bezbednost.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA