≫ 

Počeo diplomatski rat: Moldavija i Estonija proterale ruske diplomate, Putin uzvraća udarac!

Moldavija je isti potez prva načinila pre dva dana, dok je Estonija nekoliko dana pre nje

  • 1

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da će proterati iz Rusije pet diplomata iz Moldavije, kao odgovor na isti potez Kišinjeva. Takođe, odlučeno je i da se proteraju diplomate iz Estonije, koja je pre nekoliko dana naredila ruskim konzulima u gradovima Talin i Narva da napuste ovu zemlju.

PROTERALI RUSE: Estonija naredila Putinovim diplomatama da napuste zemlju, Rusi spremaju odgovor na "neprijateljski akt"!

Ministarstvo je saopštilo da diplomate imaju tri dana da napuste zemlju.

- Savetnik Ambasade Republike Moldavije u Ruskoj Federaciji pozvan je danas u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je uručena nota u kojoj se navodi da je u odgovoru na proterivanje petoro ruskih diplomata iz Kišinjeva 29. maja, petoro zaposlenih u moldavskoj diplomatskoj misiji u Moskvi proglašeno "personama non grata" - navodi se u saopštenju.

Podsetimo, moldavske vlasti proterale su pre dva dana pet članova ruske ambasade u Moldaviji, izjavio je tada ruski ambasador u Kišnjevu Farit Muhametšin.

Moldavski premijer Pavel Filip izjavio je da su ruske diplomate proglašene personama non grata na osnovu informacija dobijenih od obaveštajnih službi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Na pitanje novinara o kome se konkretno radi, Filip je odgovorio da ne može da otkriva takve informacije.

- Pravila ne dozvoljavaju da se to uradi. Oni su proglašeni personama non grata na osnovu informacija koje smo dobili od obaveštajnih službi. Ovo je standardna procedura. To je sve što mogu da kažem u ovom trenutku. Ne mogu da vam kažem sve razloge koje su navele obaveštajne službe - rekao je premijer.

Što se tiče Estonije, generalnom konzulu Rusije u Narvi Dmitriju Kazjonovu i konzulu Sergeju Surgajevu uručena je nota i oni su sada dužni da napuste zemlju. Danas je rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo da je konzul Estonije u Sankt Peterburgu persona non grata.

(Telegraf.rs)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA