Pozlatili se u Londonu: Vinarija iz Crne Gore osvojila zlatnu medalju za kvalitet

Iz ove kompanije najavljuju i nekoliko novih projekata među kojima je i plasiranje dva nova vina, kao i maslinovo ulje kompanije Plantaže

  • 5

U srcu kompanije "13. jul Plantaže", na mestu gde je sve počelo, u Starom vinskom podrumu u Lješkopolju, večeras je održana proslava istorijskog uspeha crnogorskog vinarstva ostvarenog na najprestižnijem vinskom ocenjivanju na svetu “Decanter World Wine Awards DWWA 2017“ održanom u Londonu, na kojem su crnogorske Plantaže osvojile zlatnu medalju za svoje premijum vino “Stari Podrum Cabernet Sauvignon 2012“.

Bojan i Miloš su napravili čudo od inovacije: Svi koji vole vino zahvaljivaće im do kraja života!

"Vranac Reserve 2011" je dobio srebrnu medalju, a vina "Pro Anima Pinot Blanc 2015", "Chardonnay Barrique 2013", "Vladika 2013" i "Medun 2011" okitila su se bronzom.

Goste je pozdravio Veselin Đurišić, direktor prodaje i marketinga Kompanije “13. jul Plantaže” prenoseći, iz prve ruke, inpresije sa ovog najprestižnijeg vinskog nadmetanja na svetu.

– Još daleke 1907. godine na smotri vina u Londonu Vranac iz Crne Gore osvojio je zlato. Danas, 110 godina kasnije Plantaže ponosno potvrđuju kvalitet vina iz Crne Gore upravo u Londonu. Vina iz linije "Stari podrum" svojim uspehom pokazala su pravu snagu Plantaža i potencijal crnogorskog podneblja. Posebno smo ponosni na uspeh kaberne sovinjona jer dokazuje da na našem repertoaru, pored vranca, kratošije i drugih autohtonih sorti, internacionalne sorte takođe daju vrhunske rezultate - rekao je Đurišić.

Foto: pinkm.me Foto: pinkm.me

- Sve to nije slučajno, već je rezultat ulaganja u vrhunski proizvod i to nije samo tehnološki, već i prodajni i marketinški proces. Planiranjem, selekcijom i dugotrajnim pažljivim radom došli smo do potvrde kvaliteta i našeg potencijala, što su prepoznali i potrošači, ne samo u Crnoj Gori i zemljama regiona, već širom sveta – smatra Đurišić.

Dodao je da postupak proizvodnje vina iz Starog podruma podrazumeva selekciju najboljeg grožđa sa mikrolokaliteta Šipčanik, koje se bere ručno i prerađuje u novom, posebno opremljenom pogonu Starog podruma.

Foto: pinkm.me Foto: pinkm.me

Kako kaže, samo u najboljim godinama, sa parcela koje su pokazale da daju najkvalitetnije grožđe, pažljivo biraju rod koji će kasnije pretočiti u Stari podrum.

– Iz tog razloga su naše serije premijum vina ograničene na svega nekoliko hiljada boca. Vina iz serije "Stari podrum" za kratko vreme stekla su visoku reputaciju među poznavaocima vina, a mnogi ekskluzivni restorani i hoteli uvrstili su ih u vinske karte. Posebno nam je zadovoljstvo što smo sada dostojan takmac i u segmentu belih vina koja su bila u dobroj meri zapostavljena agresivnom najezdom vinarija iz regiona - priča Đurišić.

Foto: pinkm.me Foto: pinkm.me

Prema njegovim rečima, medalje na Dekanteru za bela vina, dovoljno govore o osvajanju tehnologije i očekivanju rasta prodaje u ovom segmentu, na domaćem i na svim inostranim tržištima.

- Na najbolji način smo demantovali famu, koju je razvijala naša konkurencija, o tome da su naša crvena vina izvanredna, ali da zaostajemo u segmentu belih vina. Nagrade sa najvećih svetskih smotri nam, iz tog razloga, veoma znače – kazao je Đurišić.

Najavio je i pregršt novih projekata među kojima je i plasiranje dva nova vina, kao i maslinovo ulje kompanije Plantaže.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: pinkm.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zule .

    1. jun 2017 | 00:31

    Sve je to u redu. Crnogorska vina su uvijek bila super, ali mi ovo lici na reziju Velikog brata. Rusi im zabranili izvoz u Rusiju, a sad im ovi daju medalje. Meni tu nesto smrducka, iako i ja pijem crnogorsko vino.

  • flamantes

    1. jun 2017 | 07:30

    Vina Plantaža su izvanredna i po malo osvajaju svjetsko tržište. Uvijek će se naćio oni koji prepoznaju šestoke mirise i ukuse koji su karakteristika crnogorskih vina, koja nijesu blagog ukusa, parfimisana i zaslažena, kakav je trenutno trend u svijetu.

  • Petar ns 66

    1. jun 2017 | 06:31

    Rusi kažu nije vino nego otrov, puno pesticida, kao naše jabuke i paradajz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA