Ovo nije Novi Zeland niti neki skriveni afrički kutak: 3 sata od Beograda nalazi se najmisterioznije nalazište ikada! (FOTO)

Zavidovići se u Evropi nalaze na prvom mestu po broju kamenih kugli

  • 0

U selu Grab, pokraj Zavidovića, već decenijama ogromne kamene kugle predstavljaju pravu misteriju, a upravo one su postale prava turistička atrakcija i fenomen koji privlači desetine hiljada turista godišnje.

 

Iz celog sveta hrle ka najvećoj kamenoj kugli u Bosni koja ima lekovite moći: Kada legnu na nju, desi se čudo!

 

Nedžad Ikanović, koji živi na ovim prostorima, za Avaz.ba kaže da zna kako su se pojavile ove kamene kugle.

 

 

- Pre otprilike nekih 80 godina, po sećanju mog dede, kazao je da je bilo veliko nevreme i da se velika količina vode sručila u dva ili tri sata. Nakon toga se pojavila bujica, koja je formirala jezero i jednostavno razdvojilo brdo ispod kojeg su bile kamene kugle - kazao je Ikanović.

 

Naglasio je kako je na početku bilo nekih 80 primeraka kugle, te da je lokalno stanovništvo tokom svih ovih godina odnosilo kamene kugle svojim kućama i s njima ukrašavalo svoje parkove.

 

 

- Ja sam 2006. godine počeo s promocijom ovih kugli preko Semira Osmanagića. Utvrđeno je da je ovo najveće nalazište kamene kugle u Evropi. Pored ove lokacije, na području Zavidovića imamo skoro 100 primeraka na desetinama lokacija. Najpoznatija je u Grabu, zatim Mramorje, Hadžići. Osnovali smo ovaj park kako bi i ostali mogli dolaziti i uživati u prirodi - naglašava Ikanović.

 

Kazao je da se Zavidovići u Evropi nalaze na prvom mestu po broju kamenih kugli, a u svetu među pet.

 

 

- U Evropi je ovo najveće nalazište kamenih kugli. U svetu smo na petom mestu iza Kostarike, Meksika, Gvatemale i Novog Zelanda - rekao je Ikanović.

 

Pogledajte video:

 

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA