≫ 

On je ubedljivo najlepši doktor u Srbiji: Hirurški čarobnjak iz Kliničkog centra isti Edi Marfi (FOTO)

Osmočlana ekipa sa onkološke klinike u Los Anđelesu tokom dva dana besplatno operiše četvoro naših pacijenata sa tumorima u nepristupačnim regijama lica i vrata.

  • 3

Dr Rajan Ozborn, poznati američki hirurg-onkolog, specijalista za operacije tumora na glavi i vratu, u Kliničkom centru Srbije, na Klinici za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju (ORL), operisao je naša dva pacijenta.

ISTORIJSKA OPERACIJA OBAVLJENA U SRBIJI: Presađena prva materica jednojajčanim blizancima u Tiršovoj

REVOLUCIONARNI USPEH SRPSKOG ZDRAVSTVA: Presadili rožnjače bebi od devet dana

U drugu posetu Srbiji, ali prvu koju provodi radno, stigao je sa osmočlanim timom: u njemu su Ozbornova "desna ruka” dr Džejson Hamilton, ekspert za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju, anesteziolog, instrumentarka i prateće osoblje.

Na Klinici za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju je operisao četrdesetogodišnjeg pacijenta iz Kragujevca i bolesnicu iz Novog Pazara, a danas će hirurški zbrinuti još dvoje.

FOTO: Klinički centar Srbije FOTO: Klinički centar Srbije

 

Sve ove operacije američki medicinari obavljaju besplatno, a slične humanitarne misije imali su i u drugim delovima sveta.

Četvoro naših pacijenata je ranije pristalo da ih operiše lekar iz Amerike, ali su se verovatno pomalo iznenadili kad su se našli pred lekarom koji likom i osmehom podseća na čuvenog glumca edija Marfija.

Printskrin: Youtube/ TV Pink Printskrin: Youtube/ TV Pink

Ozborn nije jedinstven samo po tome što se prihvata uklanjanja tumora na nepristupačnim mestima već i po energiji, ali i američkoj radnoj dispciplini.

- Za hirurga nema rutinske operacije, svaka je posebna i svaku radim kao da mi je prvi put. Glava i vrat su osetljive regije na kojima se sve što se operiše radi na malom prostoru. Svaki je milimateraski pokret važan, da ne bismo naškodili pacijentu. Mladi čovek kojeg sam juče operisao zbog tumora nije mogao da otvori usta, nadam se da će posle naše intervencije taj problem biti prošlost - kaže dr Ozborn za Politiku.

Printskrin: Youtube/ TV Pink Printskrin: Youtube/ TV Pink

On kaže da puno radi ali da svoje operacije zaista ne broji. Operiše tri do četiri puta nedeljno. Otkriva prve utiske o srpskom zdravstvu:

- Vaši lekari i sestre sa kojima sam operisao veoma su obučeni i imaju zavidne veštine, a o srpskom zdravstvenom sistemu, priznajem, ne znam mnogo. Evo, sakupljam utiske.

Ne štedi ni utiske na koje smo od gostiju Beograda već navikli.

- Mmmm... Divna hrana. I grad je prelep. Potpuno drugačiji od američkih.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA