Izložba "Srpska afrikijada: 1916-1919" u Domu Vojske Srbije

Posle povlačenja kroz Albaniju, početkom 1916. godine, jedan deo srpskih vojnika i civila prebačen je u Severnu Afriku

  • 0

Izložba "Srpska afrikijada: 1916-1919" biće otvorena 5. juna u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije, najavili su organizatori Ministarstvo odbrane, Medija centar "Odbrana" i izdavačka kuća "Klio". Posle povlačenja kroz Albaniju, početkom 1916. godine, jedan deo srpskih vojnika i civila prebačen je u Severnu Afriku.

Jasenovac - pravo na nezaborav: U Domu Narodne skupštine održana jevrejsko-srpska izložba (FOTO)

NEMIRNA ZEMLJA: Izbeglice su se utopile, iza njih su ostale stvari koje će svet zauvek proganjati

Stari vojnici, mladi regruti, invalidi, žene, deca i đaci boravili su u bolnicama, vojnim logorima, kolonijama i domovima u Bizerti, Ferivilu, Tunisu, Alžiru, Udždi.

Njihov tačan broj nije moguće utvrditi, ali procenjuje se da je više od 61.000 Srba prošlo kroz Tunis, Alžir i Maroko tokom Prvog svetskog rata.

"Srpska afrikijada: 1916-1919" je priča o njihovom boravku na obalama Severne Afrike.

Foto: Wikipedia/public domain Foto: Wikipedia/public domain

Izložba "Srpska afrikijada: 1916-1919" zamišljena je kao kulturna manifestacija u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, ali i kao prilika da se šira publika upozna sa životom srpske vojske i civila u Severnoj Africi.

Njihov susret sa Afrikom nije prikazan samo kroz gole činjenice, oskudne podatke ili dobro poznati narativ o egzilu i stradanju nego i kroz svedočenja savremenika - "poznatih i manje poznatih likova afrikijade".

U nastojanju da se posetiocima izložbe pruži prilika da sudbinama ljudi koji su boravili u Severnoj Africi pristupe s onom pažnjom koju bi posvetili junacima najuzbudljivijih priča, poseban prostor je dat njihovim privatnim zapisima (dnevnicima, pismima, dopisnicama), ličnim i porodičnim uspomenama, fotografijama i sećanjima.

Foto: Mediacentar/odbrana.mod.gov.rs Foto: Mediacentar/odbrana.mod.gov.rs

U realizaciji izložbe pomogli su, eksponatima, materijalima i tehničkom podrškom, Istorijski muzej Srbije, Muzej pozorišne umetnosti Srbije i Narodna biblioteka Srbije, a koncept izložbe osmislili su Zoran Simjanović, Dunja Dušanić, Marijana Dujović i Danilo Šarenac.

Izložba će biti otvorena do 17. juna, a pored stručnih vođenja tokom izložbe biće održano i predstavljanje reprint izdanja "Srpska Afrikijada 1916-1919", kao i knjiga "Smilje i sumpor" Dunje Dušanić i Danila Šarenca i "Put u Sarajevo" Džona Rola.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA