≫ 

Srbi digli ruke od traženja posla, u Biro idu samo zbog MARKICE za gradski prevoz

Od posla odustaju mladi, ljudi u srednjim godinama i stariji

  • 17

Prva četiri meseca ove godine obeležio je porast nezaposlenosti u celoj Srbiji. Međutim, ono što još više zabrinjava je sve veća neaktivnost građana kada je reč o traženju posla.

Bizar: Nezaposleno više od 3.500 poljoprivrednih inženjera, a naše njive mogu da hrane 50 miliona stanovnika

Od potrage za poslom odustaje sve više mladih uzrasta od 15 do 24 godine, a dolazi i do ozbiljnog odliva ove populacije u Srbiji, koja se masovno seli u inostranstvo. Takođe, građani koji su oko 40. godine života polako odustaju od potrage za poslom pošto izgube radno mesto.

Dobra informacija je da su građani stariji od 55 godina uspeli da se probiju na tržište rada poslednjih meseci i da malo podignu statistiku u tom delu. Najveća zaposlenost je i dalje, kao i u prethodnim periodima, u Beogradu i u Vojvodini, dok je znatno teža situacija u istočnoj i zapadnoj Srbiji.

Takođe, u Biro uglavnom odlaze samo zbog jeftinije markice za gradski prevoz.

Republički zavod za statistiku zaključuje da je sve više mladih 15-24 godine koji niti, rade, niti su u bilo kakvom sistemu obrazovanja. To znači da četvrtina mladih u Srbiji predstavlja neiskorišćeni resurs i sa aspekta rada i sa aspekta obrazovanja.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / 021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    2. jun 2017 | 08:20

    Nisu Srbi digli ruke od trazenja posla nego od gubljenja vremena na Birou. Ta sluzba radi sve osim onoga sto bi trebalo da radi.

  • Ilja Plehanov

    2. jun 2017 | 08:41

    "Prva četiri meseca ove godine obeležio je porast nezaposlenosti u celoj Srbiji." Bivši premijer a sadašnji predsednik je pre neki dan rekao drugačije. Nije valjda da on laže?!

  • Грр

    2. jun 2017 | 11:27

    9,5 (девет ипо )год.био сам на бироу.Свака три месеца одлазио ,питао,тражио.Ништа.У међувремену радио на црно.Онда сам узео пасош и Богу хвала што ме не примише.Сада кривим капу и Богу сваки дан захваљујем што сам отишао.Поздрав из УК.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA