≫ 

Tramp upravo doneo odluku koja će promeniti svet: Čeka nas brzo globalno zagrevanje! (VIDEO)

Pratite snimak uživo

  • 51

Američki predsednik Donald Tramp objavio je danas da se SAD povlači iz Pariskog sporazuma za borbu protiv globalnog zagrevanja, koji je potpisalo 2015. čak 195 zemalja, a među njima i Srbija.

Još sat vremena do odluke kojom će Tramp da se suprostavi 195 zemalja, među kojima je i Srbija. Neki tvrde da će UNIŠTITI SVET (FOTO) (VIDEO)

Tramp je rekao da će od danas SAD prekinuti primenu svih ne obavezujućih elemenata Parskog sporazuma. On je na konferenciji za novinare rekao da će SAD početi nove pregovore o vraćanju u Pariski sporazum ili ulasku u neki drugu sporazum o klimatskim promenama.

Foto: Tanjug/ AP Foto: Tanjug/ AP

- Da bih ispunio svoju obavezu zaštite Amerike i njenog naroda, SAD će se povući iz Pariskog klimatskog sporazuma, ali će započeti sa pregovorima o ponovnom ulasku ili stvaranju novog sporazuma sa uslovima koji odgovaraju SAD. Izlazimo, ali počinjemo da pregovaramo i videćemo da li možemo da stvorimo dogovor koji će biti fer. Ako možemo da obezbedimo fer dogovor, to je u redu, a ako to ne možemo, i to je u redu. Ja sam predsednik Amerike a ne Pariza - rekao je američki predsednik.

On je na brifingu u Ružinom vrtu rekao da se nada da če uspeti da dogovori novu transakciju po uslovima koji su fer po SAD, njihov biznis, njihove radnike, njihov narod, njihove poreske obveznike. AP navodi da je Tramp kazao da aktuelni Pariski sporazum stavlja SAD u "neravnopravan položaj" i da se zbog njega gube poslovi i smanjuju plate.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Bivši američki predsednik Barak Obama kritikovao je danas odluku svog naslednika Donalda Trampa da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, ali je izrazio uverenje da će američke savezne države i kompanije nastaviti angažovanije da rade na zaštiti planete, preneo je Rojters.

- Čak i u odsustvu američkog vođstva, čak i kada se ova administracija priključila šačici nacija koje odbacuju budućnost, uveren sam da će naše države, gradovi i kompanije pojačati napore i učiniti još više da predvode i pomognu u zaštiti jedine planete koju imamo za buduće generacije - naveo je Obama u saopštenju nakon što je Tramp najavio povlačenje SAD iz klimatskog sporazuma.

Evropska komisija iznela je večeras obećanje da će nastaviti "globalno liderstvo u borbi protiv klimatskih promena" nakon što su SAD objavile da će napustiti Pariski sporazum o smanjenju emisija štetnih gasova koji utiču na klimu, prenosi AFP.

- Pariski sporazum će opstati. Svet može da nastavi da računa na Evropu kada je u pitanju globalno liderstvo u borbi protiv klimatskih promena. EU duboko žali zbog jednostrane odluke Trampove administracije - stoji u saopštenju koje je uputio komesar EU za akcije po pitanju klime i energetiku Migel Arijas Kanete.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tramp je inače danas tokom dana na svom Tviter nalogu najavio da će ovu, za mnoge države sveta neprihvatljivu odluku, doneti danas, jer Pariski sporazum "stvara prevelike troškove američkom narodu".

Podsetimo, Donald Tramp je još tokom kampanje isticao da je protiv Pariskog sporazuma, a to je ponovio i u aprilu ove godine, rekavši da je u pitanju “jednostrani dogovor koji ne donosi benefite Americi”. Tramp je istakao da bi potpuno poštovanje klimatskog sporazuma smanjilo BDP Sjedinjenih Država za 2,5 triliona dolara u narednoj dekadi.

Ako Tramp izabere da se Amerika povuče iz Pariskog dogovora, SAD će se priključiti Siriji i Nikaragvi, jedinim državama koje ne podržavaju sporazum. Čak je i Severna Koreja potpisala sporazum. Ali, Sirija koja je razorena dugogodišnjim građanskim ratom, nije učestvovala na konferenciji u Parizu, dok Nikaragva saopštila da nije potpisala sporazum jer nije išao “dovoljno daleko”. Izaslanik ove latinoameričke države za klimatske promene rekao je da “nisu u stanju da podrže konsenzus”.

Povlačenje Amerike bi takođe imalo i teške posledice po sam sporazum, s obzirom na to da su SAD najveći emiter ugljen dioksida posle Kine, a dobar deo sporazuma se zasniva na volji velikih zemalja da tu emisiju smanje, navodi Glas Amerike.

Pariski sporazum o klimatskim promenama (franc. Accord de Paris) je klimatski sporazum potpisan na 21. zasedanju Konferencije stranaka (COP 21) Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promeni klime (UNFCCC) u Parizu 2015. godine.

Sporazum je postignut 12. decembra 2015. godine, a stupio je na snagu 4. oktobra 2016. godine nakon ratifikacije Evropske unije. Do decembra 2016. godine sporazum su potpisale 194 države članice UNFCCC-a, a njih 118 su ga ratifikovale.

Foto: Tanjug /AP Foto: Tanjug /AP

Glavni cilj sporazuma jeste ograničavanje rasta globalne temperature na manje od 2 stepena Celzijua u odnosu na predindustrijski period, osiguravanje snabdevanja hranom u ugroženim delovima sveta, ali i ojačavanje kapaciteta država da se bore s posledicama klimatskih promena, razvoj novih „zelenih“ tehnologija i pomaganje slabijim, ekonomski manje razvijenim članicama u ostvarenju svojih nacionalnih planova o smanjenju emisija. Takođe se navodi da je cilj do kraja 21. stoljeća u potpunosti anulirati emisiju štetnih gasova.

Više o ovoj temi i kakve će posledice ova Trampova odluka imati na svet, pročitajte u sledećim vestima:

Još sat vremena do odluke kojom će Tramp da se suprostavi 195 zemalja, među kojima je i Srbija. Neki tvrde da će UNIŠTITI SVET (FOTO) (VIDEO)

Izgleda da je Tramp ipak učinio ono čega se ceo svet plašio i što su ga svi svetski lideri molili da ne uradi?! (VIDEO)

Tramp deluje srećno što će svet biti totalno uništen: Od toga nas mogu spasiti samo dve zemlje, a među njima nije Rusija!

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    1. jun 2017 | 21:31

    Sporazum jeste potpisan,ali ga se slabo ko pridrzavao! Kad nesto utice direktno i negativno po ekonomiju neke zemlje,tesko da ce biti primenjeno u nekoj znacajnoj meri,tako da je to jos jedno mrtvo slovo na papiru!!!

  • sudija

    1. jun 2017 | 21:27

    Ni zivot im nije vazniji od interesa.

  • Djora

    1. jun 2017 | 22:26

    Mislio sam da je pametan a on ispade velika b.....a.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA