Ako nećete da vas prati zlo, danas ni slučajno ne smete da uradite jednu stvar: Slavimo svetog mučenika Talaleja

Dželatima kao da je nevidljiva sila Božja oduzela vid, pa umesto Talaleja oni provrteše jednu dasku i obesiše o drvo

  • 3

Pravoslavni vernici danas proslavljaju svetog mučenika Talaleja. Rodom je bio iz Livana od oca Verukija i majke Romilije, a živeo je u vreme cara Numerijana.

Čudo kod Žitorađe: Isekli su stablo i ukazao se SVETAC NA PANJU!

Zanimljive priče obeležavaju svaki dan u narodnom i crkvenom kalendaru i uvek su praćene narodnim običajima i ritualima koje se vezuju za taj dan.

Sveti mučenik Talalej je bio rodom od Livana, od oca Verukija i matere Romilije, osamnaestogodišnji mladić, krasan izgledom i uzrastom, crvenožute kose, lekar po zanimanju.

Stradao je za Hrista u vreme carovanja Numerija. Kada je hrabro ispovedio svoju veru u Hrista Gospoda pred sudijom mučiteljem, naredio je dvojici dželata Aleksandru i Asteriju, da mu svrdlom provrte kolena, provuku konop kroz probušene kosti i obese o jedno drvo.

Međutim, dželatima kao da je nevidljiva sila Božja oduzela vid, pa umesto Talaleja oni provrteše jednu dasku i obesiše o drvo.

Kada je mučitelj saznao za ovo, pomisli da su dželati to namerno učinili, pa naredi da ih šibaju.

Tada Aleksandar i Asterije usred šibe povikaše: "Živ nam Gospod, od sada i mi postajemo hrišćani, verujemo u Hrista, i stradamo za Njega!"

Foto: N. Ivanovski Foto: N. Ivanovski

Čuvši ovo, mučitelj naredi da ih mačem poseku. Tada sam mučitelj uze svrdlo da sam vrti kolena Talaleju, ali mu se ruke oduzeše, pa je morao moliti Talaleja da ga spase, što mučenik Hristov pomoću molitve i učini.

Potom je bačen u vodu, ali se javi živ pred mučitelja, jer je u sebi Talalej molio Boga da ne umre odmah nego da mu se produže muke. Kada je bačen pred zveri, one počeše da mu ližu noge i umiljavahu se oko njega. Najzad bi posečen mačem i ubijen 284. godine.

Na današnji dan u selima širom Srbije se poštuje običaj da se ne izlazi na groblje, jer se veruje da duše mučitelja Talalejevih vrebaju žrtve kojima bi prenele zlu kob i mučile ih. Ako je baš nužda, bezbedno je ići samo pre podne kada ove zle duše spavaju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Грр

    2. jun 2017 | 11:10

    Лепа прича.Одо код Шојића на славу.Биће тамо и неко из дипломатског хора.И прасе наравно.

  • Guru

    2. jun 2017 | 13:16

    I zasto ga slavite

  • Srbo Brodarac

    2. jun 2017 | 12:59

    Nadam se da znas da peves,ako neznas sta je diplomatija!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA