≫ 

Apel samohrane majke troje dece Mimi koja je prostitutka: Širi se panika u Makedoniji zbog side, oduzimaju nam besplatnu zaštitu (FOTO)

Sa sredstvima Globalnog fonda, koji se od idućeg meseca povlači iz Makedonije, još samo u junu će se finansirati servisi za besplatan i anoniman HIV test, ginekološka ordinacija, besplatna pravna i socijalna pomoć, besplatni kondomi

  • 10

Seksualne radnice, osobe koje koriste drogu, lica koja žive sa HIV-om i druge marginalizovane zajednice, od idućeg meseca će ostati bez besplatnih zdravstvenih i socijalnih usluga koje im je obezbeđivalo 15 nevladinih organizacija, ako nova vlada hitno ne reši problem sa finansiranjem servisa za podršku.

Seks naplaćujem 50 evra, fetiši su skuplji, a "zlatni tuš" najviše: Prostitutka iz Skoplja pokazala lice i otkrila sve (FOTO)

Sa sredstvima Globalnog fonda, koji se od idućeg meseca povlači iz Makedonije, još samo u junu će se finansirati servisi za besplatan i anoniman HIV test, ginekološka ordinacija, besplatna pravna i socijalna pomoć, besplatni kondomi...

Foto: D. Joksič Foto: D. Joksič

Funkcionisanje ovih servisa država je trebala da preuzme još početkom ove godine, ali su umesto toga bila smanjena sredstva preventivnog programa.

Borče Božinov, iz nevladine “Star-Star”, kaže da Info linija za seksualne radnice neće biti ugrožena nakon odlaska Globalnog fonda iz Makedonije, jer se ona finansira preko drugog programa. Dodaje, međutim, da će Info linija, preko koje seksualne radnice upućuju na ginekološke preglede, HIV testiranja i slično, biti potpuno beskorisna ako se ugase servisi za zdravstvenu i socijalnu pomoć.

Foto: D. Joksič Foto: D. Joksič

- Ja sam Mimi i bavim se seksualnim radom. Majka sam troje dece, koje sama gajim, jer sam pre četiri godine ostala udovica. Tada su počeli moji problemi. Iako sam zaposlena, sa platom od 12.000 denara ne mogu sama da odgajam svoju decu. Nisam uspela da nađem plaćeniji posao, pa sam na kraju, da bi imala čime da prehranim decu, odlučila da se bavim seksualnim poslom - izjavila je Mimi za skopski portal Sakam da kažam.

Foto: D. Joksič Foto: D. Joksič

Ona je aktivna i u nevladinoj “Star-Star” gde preko SOS Info linije upućuje druge “lepotice noći” kako da najbrže i najlakše dobiju besplatne kondome, besplatan HIV test, zdravstvene i socijalne usluge koje im obezbeđuju servisi.

Foto: D. Joksič Foto: D. Joksič

Osim na Info liniji, ona svakdnevno ide i na teren gde deli besplatne kondome i informacije ostalim “seksualnim radnicama” kako bi znale koja su njihova prava i gde mogu da se obrate za pomoć.

Elizabeta Božinovska iz nevladine HERA upozorava da će se Makedonija suočiti sa epidemijom HIV ako nakon povlačenja Globalnog fonda, država ne obezbedi sredstva za nastavak rada pomenutih servisa, a kao primer pomenula je Srbiju i Crnu Goru.

Foto: D. Joksič Foto: D. Joksič

- Ako samo jedan mesec ovi servisi prestanu sa radom, možemo očekivati povećanje stope HIV, pogotovo među korisnicima droge. Kao primer ukazaću na Srbiju i Crnu Goru, odakle se pre dve godine povukao Globalni fond, a njihove države nisu obezbedile sredstva za ove servise. Radi toga je za veoma kratko vreme u te dve zemlje bukvalno došlo do epidemije HIV, pa su se one radi toga ponovo našle na listi finansiranja Globalnog fonda - rekla je Božinovska za portal SDK.

Foto: D. Joksič Foto: D. Joksič

Daljinac baner

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    2. jun 2017 | 17:48

    Boze pomozi ovom svetu. Dalje od ovoga nema

  • Danijel

    2. jun 2017 | 18:19

    Bavi se "seksualnim radom"?

  • xxx

    2. jun 2017 | 22:42

    Ahahaha seksualni rad?! Pa bre postene zene i devojke ne mogu da se zaposle,prijavljene na minimalac,ne mogu da ostvare zdr. zastitu a one bi sve po redu......?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA